Дидие Буркхалтер. Снимка: Reuters

Предложената от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/ "пътна карта" за уреждане на кризата в Украйна е получила подкрепа от Русия, САЩ, ЕС и правителството в Киев. Това се посочва в съобщение на организацията, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Още по темата

През последните дни действащият председател на ОССЕ, външният министър на Швейцария Дидие Буркхалтер проведе консултации на високо равнище за "пътната карта" с четирите страни, подписали Женевското споразумение от 17 април и получи положителен отклик от Украйна, Русия, САЩ и ЕС, се казва в съобщението.

ОССЕ напомни, че предложеният от швейцарското председателство документ е призван да помогне за излизане от кризата и намаляване на напрежението в Украйна.

"Пътната карта" се основава на четири елемента: отказ от насилието, разоръжаване, национален диалог и провеждане на президентски избори на 25 май, посочва БТА.

Като първа стъпка планът на ОССЕ предвижда назначаване на посредник в лицето на опитния германски дипломат Волфганг Ишингер, чиято основна задача ще бъде да събере представители на правителството и регионите на „кръгла маса“ за решаване на разногласията.

До президентските избори в края на месеца ОССЕ ще изпрати около хиляда наблюдатели в допълнение на тези, които следят събитията в „горещите точки“ на украинския конфликт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase