Снимка: БГНЕС, архив

Бреговата охрана на Тайван разположила кораби, за да защити суверенитета на острова, след като Китай обяви военни учения. „Бреговата охрана... си сътрудничи с Министерството на националната отбрана... за наблюдение на (движенията) в околните морски зони“, се казва в официално изявление на агенцията, без да се уточняват местата. „Бреговата охрана ще защитава суверенитета и сигурността на страната с твърдо отношение“.

Китай започна двудневни военни учения за обкръжаване на самоуправляващ се Тайван като "строго наказание" за "сепаратистките действия" на острова. Ученията идват, след като Лай Чинг-те положи клетва като нов президент на Тайван тази седмица и направи реч при встъпването си в длъжност, която Китай заклейми като "признание за независимост".

Комунистически Китай твърди, че Тайван е част от територията му и се закле да постави острова под свое управление със сила, ако е необходимо. Ученията в четвъртък и петък включват военни самолети и военноморски кораби, обкръжаващи острова. Това ще "тества съвместните реални бойни способности на силите на командването", каза китайската армия.

Тайван реагира бързо на съобщението на Китай в четвъртък сутринта, като обяви, че е разположил сили за "защита на свободата". „Министерството на националната отбрана категорично осъди подобни ирационални провокации и действия, които подкопават регионалния мир и стабилност. „Изпратихме морски, въздушни и сухопътни сили, за да реагират... за да защитят свободата, демокрацията и суверенитета на Република Китай“, се казва в съобщението, което споменава официалното име на Тайван.

Във вторник Китай предупреди за остри реакции срещу речта на Лай, в която той приветства "славната" нова ера на демокрация за Тайван. Външният министр Ван И също предупреди, че тайванските "сепаратисти ще бъдат приковани към позорния стълб в историята". По-рано Китай бе определил Лай като "опасен сепаратист", който ще донесе "война и упадък" на острова. /БГНЕС, АФП


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase