Снимка: BBC
fallback

Мохамед е 17 години и е сирийски бежанец у нас. Роден е в Дамаск, но е принуден преди около 3 години да напусне Сирия, тъй като публикувал антиправителствен коментар във Facebook.

Разказва, че е бил под наблюдение, и на баща му е било казано, че е в списък на лица, които ще бъдат арестувани. Неговата история е разказана в репортаж на британския BBC.

„Беше много, много хубаво в Сирия; всичко беше много евтино, а аз бях много добър в училище. След това започна революцията, а 7 месеца по-късно и войната. Революцията в началото беше мирна, но след това се появиха оръжията, а правителството започна да убива хора“, разказва момчето.

Мохамед се ядосал и написал в социалната мрежа „Не искаме правителството, а искаме свобода“. Обяснява, че само заради тези думи е в България. Момчето споделя, че не е искало да стигне дотук, защото е много трудно да се напусне родината, семейството, приятелите, домът. Въпреки че животът му е тежък, момчето намира и нещо позитивно. Той упражнява английския си език.

Бащата на Мохамед решава, че за негова сигурност е най-добре да напусне страната. Така момчето заминава заедно с чичо си. Заедно отиват в Ливан, а след това и в Египет и Турция. След няколко неуспешни опита да стигнат до Гърция или Италия стигат до България.

Днес, 20 месеца след като напуска Сирия, Мохамед живее в бежански лагер в България. Мечтае да отиде в Швеция, където да довърши образованието си, а след това да се върне в Сирия, където да създаде семейство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

130

Анонимен

преди 10 години

Като има война стоиш се биеш,а не бягаш, мишоци

129

77700

преди 10 години

До ВЕЧЕ ЩЕ СТАНА РАСИСТти у вас ли ги прибираш

128

ъъъ

преди 10 години

Мислили сте че може вие са сте бежанци някога

fallback