Снимка: Džoko Stach от Pixabay

След изборите за Европейски парламент, позицията на Европейския съюз спрямо конфлика между Русия и Украйна може рязко да се промени, пише в-к Asia Times. Изданието подчертава, че дипломацията ще набира все повече популярност не само в Европа, но и САЩ.

Пример за това е успехът на партиите „Алтернатива за Германия“ и „Съюз на Сара Вагенкнехт – За разум и справедливост“, които се застъпват за прекратяване на конфликта в Украйна. Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп също се придържа към подобна позиция.

След вчерашния иззборен ден политическият пъзел във Франция и Германия е напът да се промени, сигнализирайки за промени и в геополитическата динамика. Най-големи сътресения без съмнение ще има във Франция, след като президентът Еманюел Макрон претърпя тежко поражение, изоставайки далеч зад крайнодясното Национално обединение (RN), водено от Марин Льо Пен.

Тъй като Националното обединение осигури 31,5% от гласовете срещу 15,2% на Макрон, френският президент беше принуден да разпусне Националното събрание и да свика предсрочни парламентарни избори. В-к “Труд” допълва, че те са насрочени за 30 юни, а вторит тур ще се проведе на 7 юли.

Този ход подчертава дълбочината на политическа криза във Франция и несигурната позиция на Макрон.

Не по-различна е ситуацията и в Германия, където Зелените се сблъскаха със значителна неуспех, губейки значителна част от предишната си подкрепа. Партията, която някога беше силен защитник на агресивни климатични политики и военна подкрепа за Украйна, видя драстичен спад на гласовете си до 11,9% от 20,5% на предишните европейски избори.

Забележителна тенденция в тези избори е реакцията срещу лидери, които подкрепиха военно участие в Украйна. Макрон, ярък привърженик на доставките на оръжие или дори на възможността за изпращане на войски в Украйна, се оказа в губещата страна, тъй като избирателите все повече се противопоставят на продължаващия конфликт с Русия.

Изборните резултати във Франция няма как да не предизвикат и реакция в политиката на Германия. С дясната AfD (Алтернатива за Германия) и новосформираната лява национална BSW (Bündnis Sahra Wagenknecht), които постигат значителни печалби, натискът върху германското правителство нараства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase