Снимка: БГНЕС

Президентът на Франция Еманюел Макрон свика предсрочни парламентарни избори, които ще се проведат в рамките на следващите 30 дни.

Какво точно се случи, защо и какво може да последва?

След като претърпя съкрушително поражение от крайнодясното Национално обединение (RN) на изборите за Европейски парламент, в неделя вечерта френският президент неочаквано обяви предсрочни общи избори.

Според обикновено точните прогнози, центристката листа на Макрон, оглавявана от евродепутата Валери Хайер, отбеляза между 14,8% и 15,2% в европейското допитване, по-малко от половината от резултата от 32%-33%, отчетен от RN, чийто водещ кандидат беше президентът на партията, Джордан Бардела. Той е едва на 28 години.

Президентът спечели още един мандат през 2022 г. Той продължава до пролетта на 2027 г. и той не може да се кандидатира отново.

Какви бяха мотивите на Макрон?

Президентът каза, че решението е "сериозно и тежко", но не може да се примири с факта, че "крайнодесните партии... напредват навсякъде на континента".

Той описа решението си като "акт на доверие", като каза, че вярва във френските гласоподаватели и "в способността на френския народ да направи най-добрия избор за себе си и за бъдещите поколения".

Макрон добави: "Имам доверие в нашата демокрация, в това да оставим суверенните хора да си кажат думата. Чух вашето съобщение, вашите опасения и няма да ги оставя без отговор."

Центристката коалиция на френския президент загуби парламентарното си мнозинство на изборите през 2022 г. и оттогава прибягна до прокарване на законодателство без гласуване в събранието, използвайки спорен конституционен инструмент, известен като 49/3.

Анализаторите отдавна предричаха, че той ще се сблъска със сериозни трудности в парламента след тежкото поражение от RN на европейските избори, което потенциално включва предложения за недоверие и падане на правителството.

Драматичният ход от неделя обаче е огромен хазарт: партията на Макрон може да претърпи още повече загуби, на практика той може да бъде принуден да накуцуква остатъка от президентския му мандат и потенциално да предостави на Марин льо Пен още повече власт. Президентът го представи като екзистенциален избор за френските избиратели: наистина ли искате да бъдете управлявани от крайната десница?

Изглежда малко вероятно той да разчита на осигуряване на мнозинство: front républicain, или републиканският фронт, който блокира напредъка на RN в миналото, е отслабнал почти до точката на изчезване, а популярността на Макрон е в постоянен спад.

Повечето анализатори обаче прогнозират, че въпреки че крайнодясната партия може да се появи с повече депутати, тя вероятно няма да спечели достатъчно места, за да й даде мнозинство – което означава, че следващият парламент може да бъде още по-объркан и по-неефективен от настоящия.

Възможно е той да търси неутрализиращ "ефект на съжителство". Ако RN получи добри резултати и например на Бардела бъде предложена работата на министър-председател, две години и половина в правителството може да са достатъчно време, за да направят и крайната десница непопулярна.

Как и кога ще се проведат изборите?

Член 12 от френската конституция позволява на президентите да разпускат Националното събрание за разрешаване на политически кризи, като постоянни и непреодолими различия между парламента и изпълнителната власт.

Гласоподавателите трябва да бъдат призовани да гласуват в рамките на 20 до 40 дни след разпускането на събранието. Първият тур на тези избори е насрочен за 30 юни, а вторият - за 7 юли. Като се има предвид, че Париж трябва да бъде домакин на Олимпийските игри в края на юли, това ще бъдат няколко натоварени седмици за Макрон.

Как отговори Националното събрание?

Бардела беше първият, който призова Макрон да свика предсрочни законодателни избори, като каза на поддръжниците си след обявяването на прогнозите, че френските избиратели са "изразили желание за промяна". Страната "издаде своята присъда и няма обжалване", каза той.

Льо Пен, лидер на партията и кандидат за президент, каза, че може "само да приветства това решение, което е в съответствие с логиката на институциите на Петата република". Тя каза, че партията е "готова да поеме властта, ако френският народ ни има доверие на тези предстоящи законодателни избори".

"Готови сме да изправим страната отново на крака", каза тя. Ние сме готови да защитаваме интересите на френския народ.

Има ли прецедент за предсрочно разпускане на президента?

Предишни президенти са разпускали парламента, включително през 1962, 1968, 1981 и 1988 г., когато президентският мандат е бил седем години, но парламентът е бил само пет години, което означава, че държавният глава често се е сблъсквал с противоположно мнозинство в събранието.

Това не винаги е работило в тяхна полза. През 1997 г. тогавашният дясноцентристки президент Жак Ширак свика предсрочни законодателни избори, само за да види левицата да спечели мнозинство, оставяйки го да издържи пет години в "съжителство".

Никой президент не е разпускал парламента оттогава. През 2000 г. президентските и парламентарните мандати бяха синхронизирани и оттогава гласоподавателите дадоха на всеки следващ президент парламентарно мнозинство - до преизбирането на Макрон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase