Владимир Путин. Снимка: Reuters

Темата за обявеното от Путин анексиране на Крим е водеща и за европейските издания. Следващата битка ще се води за Украйна, прогнозира анализаторът Тимъти Гартън Аш в коментар във в. "Гардиън". В друга статия изданието определя онова, което направи Путин вчера, като имперски акт и припомня историческите жестокости, извършени от Москва спрямо татарите в Крим.

Британският в. "Индипендънт" посочва, че в кримската криза Европа е показала, че страда, образно казано, от сериозен недостиг "и на моркови, и на тояги". Изданието цитира представителя на опозиционната Лейбъристка партия Крис Брайън, който се пита защо още от началото е бил изключен всякакъв военен вариант в отговор на руската намеса в Крим, след като например по отношение на Иран той никога не е бил изключван.

Още по темата
ЕС трябва да действа след това заграбване на територия от страна на Путин, посочва британският в. "Файненшъл таймс".

Руският президент винаги е бил един от най-ловките "шахматисти", но скоростта, с която той действа в последните 72 часа, изненада дори най-критичните му опоненти, посочва изданието.

Сега след като Путин погълна Крим, дипломатическото внимание се насочва към ЕС. Досега европейските лидери отговориха по-твърдо на руската агресия, отколкото се очакваше. Германският канцлер Ангела Меркел беше особено пряма, изоставяйки присъщия си инстинкт за компромис и порицавайки Путин, че прибягва до закона на джунглата. Но блокът си остана белязан от различия между членовете по въпроса как да се реагира, като Великобритания и Полша възприеха по-твърд тон, отколкото Италия и Испания, които бяха по-предпазливи. Резултатът беше, че ЕС изглеждаше по-малко склонна отколкото САЩ да отговори твърдо на Русия.

Това засили впечатлението в Кремъл, че Западът е разделен. Сега европейските лидери трябва да променят това възприятие по два начина на срещата си на върха утре. Първо, те трябва да увеличат броя на високопоставените руснаци, които са обект на такива санкции като замразяване на авоари и визови ограничения. В нов списък трябва да бъдат включени и хора, близки до Путин. И второ, европейските лидери трябва да дадат ясно да се разбере, че ще наложат широкообхватни икономически санкции на Русия, ако Путин продължи напред с агресията си.

Путин отпразнува победата си в Крим, така в. "Фигаро" обрисува вчерашната церемония в Кремъл по присъединяването на Крим към Русия. Вестникът се спира върху твърдите реакции на Запада и организира анкета сред читателите си дали трябва да бъде анулирана поканата за участие на Путин във възпоменателните церемонии по повод 70-ата година от дебаркирането на съюзническите сили в Нормандия.

Изданието припомня и ареста преди седмица на Дмитро Фирташ, украинския олигарх и поддръжник на бившия украински президент Виктор Янукович. Той беше задържан във Виена, тъй като е разследван от ФБР от 2006 г. за корупция. Вашингтон иска екстрадирането му от Австрия, която обикновено посреща добре олигарсите и техните капитали. Тогава беше обявено, че арестуването на Фирташ няма нищо общо с Украйна, но беше странно, че той можеше да се разхожда свободно в Западна Европа, без да бъде обезпокояван, въпреки че го издирваше Вашингтон.

Този арест точно сега обаче трябва да бъде възприеман като европейско предупреждение към Кремъл, посочва в. "Фигаро".
 
САЩ и Европа готвят нови действия спрямо Русия, но Владимир Путин се подигра вчера със западните санкции, обобщава в. "Монд".

Италианският в. "Стампа" анализира речта на Путин и посочва, че той е използвал съветски клишета, когато е говорил за Запада. Путин обобщи всички комплекси и клишета на СССР, посочва социологът Лев Гудков, цитиран от вестника.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase