Снимка: БГНЕС

"На Европейския съвет България е представена отново със служебен премиер, което отслабва позициите ѝ, защото той няма правомощията да изразява позициите на страната за следващите 5 години". Това мнение изказа Меглена Плугчиева, дипломат и бивш вицепремиер.

По думите ѝ сега, когато се обсъждат "фундаменталните въпроси и приоритети за следващите 5 години, ние само присъстваме, но не и да участваме активно", съобщава БНР.

Плугчиева добави, че на Европейския съвет ще се решават все важни теми - Украйна, военната помощ и конфликтът в Близкия изток

"Ще се настоява за увеличаване на средствата за отбрана на ЕС, за разширяване и увеличаване на военния капацитет на Европа, което нас ни засяга пряко. Полша, която от януари ще е председател на Съвета на ЕС, вече заяви, че ще настоява вместо 2% от БВП - 4% да се отделят за отбрана и военни разходи. Това означава, че ако се увеличат разходите за отбрана, те трябва да се вземат от друго място, опасността да се посегне на други дейности, особено социалните, е голяма", коментира Плугчиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase