Хилари Клинтън. Снимка: Ройтерс

И други страни, които са близо до Русия, може да станат обект на агресия, ако руският президент Владимир Путин не бъде наказан заради действията си в Украйна, каза вчера бившият държавен секретар Хилари Клинтън, предаде Асошиейтед прес.

Клинтън, която може да се кандидатира за президент на САЩ през 2016 г., нарече решението на Русия да анексира Крим незаконно и нарушение на международното право.

Още по темата

По думите й, ако сега се позволи на Путин да му се размине, ще има много други страни, които ще бъдат пряко подложени на руска агресия, които ще бъдат до такава степен сплашени, че да се превърнат във васали, а не да бъдат суверенни демокрации.

Клинтън говори на проява, организирана от Търговската камара на Монреал. В отговор на въпрос за Украйна Клинтън каза, че според нея кризата трябва да се реши чрез съчетаване на икономически инициативи с отстояване на западните ценности.

Освен за санкции срещу Русия тя призова към увеличаване на финансовата и техническата помощ за едно демократично правителство в Киев. Освен това Европа трябва да бъде насърчена да намери други енергийни източници, така че да не бъде зависима от руския петрол и газ, препоръча бившият държавен секретар на САЩ. Тя определи конфликта около Украйна като "сблъсък на ценности" и опит от страна на Путин да преначертае границите на следвоенна Европа. Клинтън изрази надежда, че може да бъде избегната нова Студена война.

Неотдавна Хилари Клинтън сравни действията на Путин по отношение на Кримския полуостров с поведението на Адолф Хитлер през 30-те години на миналия век. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase