fallback

НАТО е на страната на Украйна и настоява Русия да изпълни международните си ангажименти, заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в интервю, което ще бъде публикувано утре в германския вестник "Билд".

"Когато се срещнах с премиера Яценюк в четвъртък, аз го поздравих за ангажимента му към мирно решение. Уверих го, че НАТО е на страната на Украйна, казва Расмусен за "Билд", цитиран от Франс прес.

Oще по темата
"Очакваме Русия да изпълни международните си ангажименти, да изтегли войските си и да не се меси в други райони на Украйна. На картата на Европа през 21 век никой не бива да се опитва да чертае нови граници", добавя генералният секретар на НАТО.

Подкрепа за Украйна бе обявена от Германия и Турция.

Германският канцлер Ангела Меркел и турският премиер Реджеп Тайип Ердоган са се съгласили в телефонен разговор днес, че суверенитетът, териториалната цялост и политическото единство на Украйна трябва да бъде защитено на всяка цена, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Меркел и Ердоган са на мнение, че рискът от конфронтация в Крим трябва да бъде премахнат и че планираният за 16 март референдум за присъединяване на Крим към Русия е "изключително съмнителен" и "незаконен", съобщава Ройтерс, като цитира прессъобщение на германското правителство.

Двамата са подчертали важността от изпълнение на международните задължения за преодоляване на кризата и са
посочили, че усилията за формиране на "международна контактна група" и на комисия, която да разследва инцидентите с насилие от последните седмици, са важни.

Ердоган е казал, че Турция е готова да помогне за международна контактна група, тъй като има близки отношения с
Украйна и Русия, както и специални отношения и контакти с кримските татари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

469

Михалчо

преди 10 години

До Лора--602; Лорче внимавай да не ядеш опашката.Абе "ТОЯ ХУБАВ КОМУНИЗЪМ ЗАЩО ГО РАЗВАЛИХТЕ ? Още ми е мъчно за него.

468

Михалчо

преди 10 години

До Да хванем автоматите--600 ; Ще хванеш на маика си това от си излязъл.

467

муспи

преди 10 години

Западът смята референдума за Крим незаконен, но референдум за преминаване към турция на североисточна България ще е законен.

fallback