Арсений Яценюк. Снимка: Reuters

Украйна няма да отстъпи "и сантиметър от своята територия" на Русия, чиито сили окупират от края на февруари украинския полуостров Крим, заяви днес украинският премиер Арсений Яценюк.

"Това е наша земя. Нека знаят това Русия и нейният президент", каза той на събрание по случай 200-годишнината от рождението на поета Тарас Шевченко, радетел за независима Украйна.

По време на провеждащите се в Киев тържества, Яценюк заяви, че в момента страната му се сблъсква с най-трудните препятствия за цялата история на своята независимост.

Още по темата
По думите му отговор на настоящите събития трябва да станат единството, целеустремеността и вярата, че избраният път е верен.

Украинският премиер обеща обаче да направи всичко възможно за мирното разрешаване на конфликта.

Според Яценюк САЩ и Великобритания, станали гаранти за териториалната цялост на Украйна, когато бившата съветска  република се отказа през 1994 г. от ядрения си арсенал, ще направят "всичко по възможностите си, за да защитят независимостта на Украйна".

"Изправени сме пред едно от най-големите предизвикателства в историята на независима Украйна", подчерта тойпремиерът.

Прочутият стих на Шевченко "Борете се - и ще победите!"  стана символ на новите украински власти, изтъкна на свой ред временният президент Олександър Турчинов.

Хиляди се събраха днес пред статуята на Тарас Шевченко -  поет, прозаик, драматург и преводач от 19-и век, надигал глас срещу потисничеството на Руската империя над украинския народ.

Хората изпяха националния химн; последва минута мълчание в памет на десетките демонстранти, убити през февруари в центъра на Киев по време на протести срещу проруския президент Виктор Янукович, свален след тази кървава баня, посочва АФП, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase