Снимка: архив, Ройтерс

Върховната Рада днес ратифицира меморандум между Украйна и Европейския съюз за получаване на помощ от 610 милиона евро, съобщиха ИТАР-ТАСС и Ройтерс.

За решението за гласували 280 украински депутати. Споразумението е от февруари 2013 година, но така и не е било ратифицирано при управлението на проруския президент Виктор Янукович, уточни Ройтерс.

Още по темата
В обяснителната бележка към съответното постановление, цитирана от ИТАР-ТАСС, се отбелязва, че то "ще даде възможност да се направят необходимите стъпки, за да влезе в сила за Украйна меморандумът за разбирателство между Украйна като кредитополучател и Европейския съюз като кредитор за предоставяне на макрофинансова помощ на Украйна от Европейския съюз в размер на 610 милиона евро".

В резултат на приетото решение Киев ще получи възможност да привлече "допълнителни кредитни ресурси за поддържане на стабилността на своята финансово-икономическа система".

Водещ заседанието е председателят на Радата Олександър Турчинов, назначен от парламента за и. д. президент на Украйна. В пленарната зала са регистрирани 288 народни представители от общо 450.

Междувременно украинската столица бавно, но сигурно се връща към мирния живот. Работници възстановяват вече пешеходния мост на ул. "Институтска", предаде ИТАР-ТАСС.

Една от централните улици в Киев, "Институтска" бе място на сблъсъци по време на протестите срещу режима на отстранения президент Виктор Янукович.

Транспортната ситуация в града е под контрол; тук-таме има задръствания. Пътната милиция работи нормално. По най-натоварените отсечки са разпратени регулировчици.

Вчера вътрешното министерство в Киев съобщи, че столичната милиция е формирала пет групи за бързо реагиране и 200 пеши патрула. "Във връзка с последните събития и с цел стабилизиране на оперативната обстановка" в Киев се засилва охраната на обществения ред, информира на сайта си украинското ведомство.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase