Снимка: Reuters

Щабът на руския Черноморски флот, базиран в Севастопол, нарече пълни глупости съобщенията на украински средства за масова информация за отправен ултиматум към украинските сили в Крим и за планиран щурм срещу тях, предаде ИТАР-ТАСС.

Още по темата
 Командващият флота вицеадмирал Александър Витко заяви: "Свикнали сме вече на ежедневните обвинения на украинските медии за провеждането на силови действия по отношение на нашите украински колеги. Ясно е кой стои зад това. Нищо ново след Югославия, Ирак и Сирия няма да могат да измислят тези кукловоди".

По-рано днес Интерфакс съобщи, че руският Черноморски флот е отправил към украинските сили в Крим ултиматум да се предадат до 5 часа сутринта във вторник, иначе ще започне щурм.

Руската агенция се позовава на източник от украинското министерство на отбраната.

Междувременно и.д. президент на Украйна Олександър Турчинов заяви, че руското военно присъствие в Крим нараства и призова Москва да прекрати  "агресията и пиратството", предаде Ройтерс.

Турчинов заяви, че положението е "сложно" в рускоезични области от Южна и Източна Украйна, но добави, че украинските власти държат положението под контрол.

Той заяви, че руският Черноморски флот е блокирал украински бойни кораби в заливите на Севастопол.
"Положението в Крим остава напрегнато, а руското военно присъствие расте. Призовавам държавното ръководство на Русия: спрете провокационните действия, агресията и пиратството. Това е престъпление и вие ще отговаряте за него", каза и.д. президент на Украйна.

Ден преди посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери Турчинов призова за външна помощ.

"От водещите страни в света очакваме не само морална подкрепа, а и истинска помощ", каза Турчинов.

По-късно беше съобщено, че руски военни са завзели тази вечер граничния пункт от украинската страна на фериботната линия, свързваща Крим с Русия и три камиона с руски войници влязоха с ферибот в Крим, предаде  Ройтерс, като цитира украински граничари.

Утре в Украйна ще започне работа мисия на Международния валутен фонд. Киев се надява да получи поне 15 милиарда долара заем от МВФ, за да избегне изпадане в неплатежоспособност.

 (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase