Снимка: архив Ройтерс

Какво е общото между България, Гърция, Турция, Украйна и Босна?

Държави с тоталитарно минало, нестабилно настояще и неясно бъдеще. Държави, в които последните няколко години донесоха протести, размирици и бунтове.

Протестите от последните седмици в Босна първоначално бяха инициирани от работници, които са били съкратени при закриването на държавни компании, които са били разпродадени след приватизацията им.

Към демонстрациите се присъединиха много безработни и младежи. Безработицата в Босна е най-високата на Балканите и надхвърля внушителните 27%.

Според гражданите именно правителството е оставило хората без пенсии, работа и здравно осигуряване, като е продало държавните активи за жълти стотинки.

Стотици хора в столицата Сараево, Бихач и Мостар също излязоха на протести в знак на солидарност. В Сараево също се стигна до сблъсъци с полицията, като протестиращите блокираха трафика в центъра на столицата.

С протестите гражданското общество на Балканите показа, че няма да продължи да позволява на управляващите да го манипулират и използват, за сметка на икономическия и социален просперитет на държавите им. Въпросът е кога ще се видят реалните резултати и дали наистина хората на полуострова ще получат така мечтания живот?

Повече по темата вижте във видеото на Борис Бъчваров от Bulgaria On Air! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase