Снимка: Pixabay

След отмяната на COVID мерките, Япония е поставена пред ново предизвикателство. Здравните власти съобщават за опасна бактериална инфекция, която се развива бързо и стига до фатален край. Експертите не могат да потвърдят причината за разпространението на инфекцията, съобщава БНТ.

Към 2 юни Министерство на здравеопазването на Япония е регистрирало 977 случаи на синдрома на стрептококов токсичен шок, при който смъртността е до 70%. Около 77 души са починали от инфекцията между януари и март, показват последните данни. Броят на заболелите вече надхвърля рекордния за миналата година - 941 души. Това е най-високият брой инфектирани, откакто през 1999 започва да се води статистика.

Синдромът на стрептококовия токсичен шок (STSS) се предизвиква от бактериална инфекция, която се развива, когато бактериите проникнат надълбоко в тъканите и кръвоносната система. Трека, болка в мускулите и повръщане са само част от първоначалните симптоми. Те бързо прерастват в животозастрашаващи като ниско кръвно налягане, подуване и полиорганна дисфункция.

Националния институт по инфекциозни болести в Япония допълва, че най-предразположени са възрастните над 50 години. „Повечето от смъртните случаи настъпват в рамките на 48 часа“, каза проф. Кен Кикучи, специалист по инфекциозни болести в Медицинския университет в Токио.
 
Има и други страни, които са докладвали за скорошни огнища на заболяването, допълва bTV. В края на 2022 г. най-малко пет европейски нации са докладвали на Световната здравна организация (СЗО) за увеличение на случаите на инвазивно стрептококово заболяване от група А (iGAS), което включва STSS.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase