Снимка: БГНЕС

В статията си за Forbes журналистът Дейвид Акс пише, че една от най-уязвимите бази на украинското ВВС е военновъздушната база "Долгинцево”. Тя е разположена близо до Кривой Рог, само на 45 мили от фронтовата линия в Южна Украйна, базата е в обсега на най-добрите руски безпилотни самолети "Лансет".

Откакто версията на "Лансет" с увеличен обсег на действие - така нареченият "Продукт 53" - дебютира през август, безпилотните самолети атакуват "Долгинцево" на всеки няколко седмици, като се целят във всички военни самолети, паркирани на открито на пистите на базата, пише още "Труд”.

"Лансетите" са поразили най-малко четири самолета в Долгинцево за последните девет месеца - два Микоян МиГ-29 и два Су-25. Първите два удара през есента на миналата година изненадаха украинските военновъздушни сили и взривиха двойка МиГ-ове. Третият удар, през ноември, привидно порази нелетящ прикриващ Сухой.

Правителството на Украйна знае, че имат проблем с противовъздушната отбрана, а президентът Володимир Зеленски го определя като “голям дефицит”. Бригадите на украинските военновъздушни сили контролират въоръжените с оръдия отбранителни батальони, но тези оръдия с къс обсег не могат да заменят напълно ракетните установки с по-далечен обсег.

Неслучайно миналия месец Нидерландия организира спешни действия за доставка на повече радари и ракетни батерии за Украйна - усилия, които най-накрая се отплащат с нови доставки на американски Patriot и германски батерии за противовъздушна отбрана IRIS-T.

В зависимост от начина, по който украинските военновъздушни сили използват тези нови системи, "Долгинцево" може да се възползва от по-добра защита - и то скоро. Междувременно украинските екипажи може би ще искат да избягват базата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase