Малката Мария. Снимка: Reuters
fallback

Под заглавие "Мария е ромка и отново ще стане невидима" британският вестник "Гардиън" коментира новината, че намереното в гръцки ромски катун русо момиченце е биологично дете на ромска двойка от България.

Oще по темата

"Когато медийните прожектори угаснат, Мария ще се върне към един живот на изключване, без основни документи и без права", предупреждава левоцентристкото издание. То посочва, че каквото и да се случи с гръцката двойка, която е подведена под отговорност за нейното отвличане, малката Мария, както и други ромски деца, ще трябва да изживеят живота си в неграмотност, безработица и образователна сегрегация.

"Заради глад и недохранване, мизерни битови условия и незадоволителни здравни грижи, продължителността на живота й се очаква да е с десет години по-ниска от тази на останалото население", пише "Гардиън".

Изданието препоръчва европейските правителства и широката общественост да започнат да осигуряват на ромите достъп до информация и гаранции за основните права.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Мей-мей

преди 10 години

Като са толкова загрижени за съдбата на детето,някое почтино английско семейство да го осинови.И да приемат във Англия поне 10% от нашите ***,да ги направят видими и да си ги отглеждат както искат.

23

Анонимен

преди 10 години

Каква е тая руса ромка?? И какъв е проблема: една ромка оставила ромчето на друга ромка! Ветрешно-етнически връзки.

22

ot daleche

преди 10 години

Скоро прочетох в Yahoo един коментар във връзка със случая-човека се беше подписал Jew и твърдеше,че *** са евреи.Не го знаех това,но като гледам как живеят на гърба на другите и не им се търси сметка,май че е прав.

fallback