Хиляди се събират на площад "Тахрир" в Кайро. Снимка: Reuters

Говорител на египетския президент заяви днес, че Мохамед Морси смята, че е по-добре да умре "изправен като дърво", защитавайки легитимността на институцията си, отколкото да влезе в историята като някой, който е разбил надеждите на египтяните за демокрация, предаде Ройтерс.

Морси не се е вкопчил във властта, увери говорителят Айман Али. В своето обръщение към нацията тази нощ президентът отхвърли призивите за оставка, за да защитава демократичната система, добави той.

Политическото крило на управляващото движение "Мюсюлмански братя" - Партията за свобода и справедливост (ПСС), днес отхвърли покана на военните за среща, часове преди изтичането на ултиматума, даден от въоръжените сили на Морси да изпълни исканията на протестиращите или да напусне. ПСС е най-голямата формация в коалиционното правителство, а президентът Мохамед Морси е неин представител. "Вече не отиваме на срещи с никой. Имаме си президент и това е", заяви Уалид ал Хадад, един от лидерите на партията.

Още по темата

Хиляди демонстранти, настояващи за оставката на Морси, започнаха да се струпват на площад "Тахрир" в Кайро в очакване на изтичането на ултиматума в 16.30 часа местно време /14.30 часа по Гринуич/, предаде Франс прес.

Министерството на вътрешните работи предупреди, че ще отговори "твърдо" на всякакво насилие.

Египетски войници с бронетранспортьори обезопасиха сградата на националната телевизия в Кайро, предаде Ройтерс, като се позовава на силите за сигурност. Персоналът, който не участва в предаванията на живо, е напуснал сградата.

В Генералния щаб на въоръжените сили започна среща между министъра на отбраната генерал Абдел Фатах ас Сиси с главата на коптската църква папа Теодорус /Тауадрос/ Втори и имама на ислямския университет "Ал Азхар" шейх Мохамед Ахмед ат Тайиб - духовните водачи на християните и мюсюлманите, предаде ИТАР-ТАСС. По-рано днес министърът се срещна с лидера на опозиционния Фронт за национално спасение Мохамед ел Барадей, с представители на управляващата партия и салафитската партия "Ан Нур".

Източник от опозицията заяви, че Ел Барадей ще призове армията да се намеси, за да спре кръвопролитието, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase