Президентът Морси отхвърли ултиматума на военните да сдаде властта. Снимка: Reuters

16 души са убити при нападение, извършено през изминалата нощ в Кайро срещу привърженици на египетския президент Мохамед Морси,съобщи Франс прес.

Министерството на здравеопазването съобщи и за 200 ранени.

Според съобщението, цитирано от държавната телевизия, привържениците на Морси са били нападнати от група неизвестни лица, въоръжени с огнестрелно оръжие.

По-рано Ройтерс съобщи, че в района на университета в Кайро се е стигнало до сблъсъци, които според източниците на агенцията били между симпатизанти на президента.

Египетската армия "е готова да умре, защитавайки народа на страната си" от "терористи, радикали и глупци", се казва в разпространена чрез Facebook декларация на Висшия съвет на  въоръжените сили на Египет, цитирана от ИТАР-ТАСС.

По този начин армията отговори на президента Мохамед Морси, който отхвърли ултиматума на военните, поискали от него да изпълни исканията на народа и да се съгласи на предсрочни  избори. Морси отказа да подаде оставка, като заяви, че е законно избран държавен глава.

Опозицията оцени среднощното обръщение на президента към нацията като подбуждане към гражданска война, а представител на младежкото движение "Тамаруд" обвини президента, че "заплашва народа си".

Движението призова милиони египтяни още днес да излязат на протести и към исканията си за оставка добавиха и искането президентът и неговото обкръжение да бъдат арестувани и съдени.

Днес изтича 48-часовият ултиматум, даден от армията на всички политически сили с искане да решат острата политическа криза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase