Египтяните се вдигнаха на втора революция. Снимка: Reuters

Египет е изправен пред нов голям скок в неизвестното, пише британският в. "Файненшъл таймс" по повод последните събития в Египет. Милионите египтяни, наводнили площадите в страната в неделя, извършват втора революция, чийто успех ще резонира в арабския свят, както и първата, само че този път тя нанася тежък удар на политическия ислям. Ако армията възнамерява да изтласка президента Мохамед Морси, принудителното отстраняване на избран президент дори след масови прояви на народна подкрепа би било провал за шансовете на Египет да изгради демократичен ред и създава опасност от радикализиране на ислямистите.

Представители на движението "Мюсюлмански братя", към което принадлежи Морси, настояват на едно: че Морси е законният президент. Те казват, че ако той бъде свален след година на поста, нищо няма да им попречи да се опитат да направят същото със следващия лидер, щом установят, че не се справя. Египет достигна до точка на такова разединение, че е необходим посредник, но ако това означава връщане на военното управление, онези, които посрещат днес идеята с одобрение, може да бъдат горчиво разочаровани, предупреждава вестникът.

Египтяните смятаха, че демокрацията е достатъчна, но се оказа, че не е. Мохамед Морси не изпълни обещанията си към египетския народ. Той трябва да си върви, а революцията – да продължи, отбелязва автор във в. "Гардиън". Двадесет и деветте месеца от падането на Хосни Мубарак през февруари 2011 г. ни научиха на много неща. Научихме колко изпразнени от съдържание са институциите ни и колко изкривено и пристрастно е правосъдието ни. Видяхме несъстоятелността на политическия елит, смятан за опозиция на Мубарак, а военните, ръководени от Върховния съвет на въоръжените сили, приветства мъчениците ни, но демонстрират предаността си към собствените бизнес интереси и убийствено презрение към народа. Взехме си тези поуки по трудния начин - млади хора изгубиха приятели, крайници или очи. Това беше фаза втора на революцията.

Още по темата

Исканията на революцията от 2011 г. не бяха изпълнени, но отговорите не са у армията, отбелязва в. "Индипендънт". Старият аргумент за свободни избори е прост:ако ислямистите получат възможност да спечелят избори, нека видим дали могат да управляват една страна. Това винаги е бил лозунгът на хората, които са против подкрепяните от Запада диктатури и военни клики в арабския свят. Противопоставянето е не толкова "джамията срещу държавата", колкото между ислямизма и действителността. За съжаление египетското правителство пропиля времето си да налага конституция в духа на "Мюсюлмански братя", допусна министрите да извършат собствени миниреволюции и прокара закони, които закриват правозащитни и чуждестранни неправителствени организации. Спечелените от Морси 51 процента от гласовете не бяха достатъчни да го превърнат в президент на всички египтяни, посочва всекидневникът. Исканията на революцията от 2011 г. за хляб, свобода, справедливост и достойнство останаха без отговор.

Може ли армията да удовлетвори тези призиви в по-голяма степен от Морси просто като нарича демонстрациите "славни"? Политиците са мошеници, но генералите могат да бъдат убийци, допълва "Индипендънт".

Повече от две години след като египтяните свалиха авторитарния си, подкрепян от военните лидер и по-късно издигнаха първия си демократично избран президент Мохамед Морси, страната е изправена пред риск от по-насилствена промяна – от страна на военните. Това е опасен момент, без гаранции, че нов преход би бил по-успешен от предишния, посочва в редакционна статия в. "Ню Йорк таймс". Военните са играли важна роля в египетската политика в течение на десетилетия, но преди 10 месеца се оттеглиха под натиска на Морси. Въпреки че много опозиционни групи аплодират сега желанието на военните отново да се намесят в политиката, това би било голямо поражение за египетската демокрация. То на практика би дало на военните благоприятна възможност да се включват при всяка политическа криза, каквито със сигурност ще има още, ако Египет иска да върви към истинска демокрация. Никой не печели, ако Египет остане икономически фалирала държава във война със себе си, отбелязва вестникът.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase