Зубейдат Царнаев. Снимка: Reuters

Заподозреният за атентата в Бостън Джохар Царнаев е прехвърлен в затвора във Форд Девънс, Масачузетс, от бостънската болница, където преди седмица бе откаран тежко ранен след залавянето си, предаде Ройтерс, цитирайки полицията.

Деветнайсетгодишният етнически чеченец бе ранен в престрелка с полицията часове след като властите разпространиха снимка на Джохар и 26-годишния му брат Тамерлан като главни заподозрени за двата взрива на 15 април по време на маратона в Бостън, отнели живота на трима души и ранили над двеста.

Тамерлан Царнаев загина в престрелка с полицията. Джохар бе официално обвинен за атентата.

Междувременно, позовавайки се на няколко източника, CNN съобщи, че през 2011 г. властите в САЩ са включили името на майката на бостънските терористи Зубейдат Царнаева в списъка на заподозрените във връзка с тероризъм (TIDE), след като Русия е изпратила предупреждение за техни възможни връзки с екстремисти.

Още по темата

В тази база данни, която се поддържа от националния антитерористичен център, са включени над половин милиона имена. Това, че в свръхсекретния „черен списък“ на потенциалните терористи е бил включен Тамерлан Царнаев, стана известно преди дни. За подозренията по отношение на майка му обаче се съобщава за първи път, пише NEWSru.

ФБР беше принудено да признае, че по искане на чужда държава преди две години е разпитвало по-големия от братята Царнаеви и е включило името му в базата данни, създадена за проследяване на преминаването на границите на САЩ от страна на подозрителни лица. Записите в тази база данни остават активни една година, посочва РИА Новости. През септември 2011 г. по инициатива на ЦРУ Царнаев се оказва в другия списък - със заподозрени за връзки с тероризъм – TIDE.

През 2011 г. от ФБР няколко пъти са разпитвали Зубейдат Царнаева в рамките на разследването на действията на нейния син. Няколко месеца по-късно обаче разследването е приключено и делото е закрито, тъй като не били открити каквито и да са доказателства за причастност на Тамерлан Царнаев към терористи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase