Бащата Анзор Царнаев. Снимка: Reuters

Пристигналите в Дагестан дипломати от американското посолство в Москва са обсъдили с родителите на братята Тамерлан и Джохар Царнаеви заминаването им за САЩ, включително и за провеждането на следствени действия, съобщи за РИА Новости източник от руските правоохранителни органи.

По-рано представител на американското посолство в Москва съобщи, че група дипломати от мисията на САЩ в руската столица са заминали вчера за Дагестан, където да разговарят с родителите на братята Царнаеви, заподозрени за терористичната атака по време на маратона в Бостън.

Бащата на Царнаеви заяви, че с него са се свързали представители на САЩ и са договорили среща с него. Самият той по-рано изрази желание да замине при сина си Джохар в Америка.

Още по темата
Междувременно сайтът на Boston Globe съобщи, че според познати на Джохар Царнаев един от източниците му на доходи е била продажбата на марихуана.

По думите на приятели на Царнаев той винаги имал у себе си неголямо количество „трева“ за продажба. „В стаята му постоянно миришеше на марихуана“, цитира изданието познат на Джохар.

Според изданието това далеч не е бил единственият източник на доходи на Царнаев-младши. Момчето, което е живяло с него в една стая в общежитието, казва, че Джохар е живеел добре, макар и не разточително. Известно е, че настаняването в кампуса на UMass Dartmouth в градчето Кеймбридж възлиза годишно на 22 000 долара. Като студент Джохар е получавал от градските власти по 2 500 долара.

Изданието пише още, че Джохар е работел във фирма, занимаваща се с ремонт на автомобили.

Трима души загинаха и над 180 души бяха ранени при двете експлозии, избухнали в Бостън на 15 април на финала на маратона в Бостън. През нощта срещу 20 април полицията задържа заподозрения за атентата 19-годишния Джохар Царнаев, който е бил ранен в шията и в крака. Вече са му повдигнати обвинения за използване на оръжия за масово поразяване и предумишлено унищожаване на имущество с помощта на взривни устройства, довели до смъртта на хора. По-големият му брат Тамерлан, също заподозрян за терористичния акт, почина миналия петък в болница от раните, получени при престрелка с полицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase