Тамерлан Царнаев. Снимка: Reuters

Руското правителство на два пъти е алармирало американските власти относно Тамерлан Царнаев - по-големия от двамата братя, извършили бомбените нападения по време на бостънския маратон на 15 април, предаде Асошиейтед прес, като се позова на двама американски представители, пожелали да останат анонимни.

През есента на 2011 г. руските власти са се свързали с ЦРУ относно Тамерлан. Същата година руските власти са алармирали и ФБР.

Още по темата

ФБР съобщи вече, че неговите агенти не са открили нищо, което да навежда на мисълта, че братята Царнаеви са били част от екстремистка групировка и са споделили тези изводи с руската страна.

Що се касае до ЦРУ, то е споделило всички получени информации за Тамерлан с останалите американски федерални агенции, допълва по темата Франс прес.

През есента на 2011 г. ЦРУ е поискало Тамерлан да бъде включен в списъка на хората, които да бъдат наблюдавани, допълва агенцията, като се позовава на американски представител на разузнаването.

Според анонимни американски представители Тамерлан е бил включен от ЦРУ в базата данни на американското правителство относно предполагаеми терористи 18 месеца преди атентатите, предаде Асошиейтед прес.

В САЩ се задават въпроси дали властите са "пропуснали да забележат своевременно заплахата" от страна на братя Царнаеви, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase