Кадри от операцията по задържането на Джохар. Снимка: Reuters

Зубейдат Царнаева, майката на заподозрените за терористичния акт, извършен в Бостън, твърди, че синовете са "натопени" и казва, че много преди трагедията всяка тяхна крачка била контролирана от Федералното бюро за разследване на САЩ.

В телефонно интервю от Махачкала за руската англоезична телевизия "Russia Today" майката на Джохар и Тамерлан Царнаеви казва, че децата й са били "прекрасно възпитани". "Едно мога да кажа, всичко това не е истина. Синовете ми са били натопени", казва Зубейдат Царнаева, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Още по темата
"Моят син вече от пет години е контролиран. Бил е на отчет, знаеха го, знаеха кои сайтове посещава. Знаеха къде ходи, с кого ходи. Наричаха го радикален, защото посещаваше на сайтове, смятани за екстремистки", казва майката, говорейки за по-големия си син - Тамерлан.

По думите й от ФБР са идвали при нея, разпитвали са я, задавали са й много въпроси - какво прави, с какво се занимава синът й. Агент на ФБР й бил казал, че синът е добро момче, но може да е опасен с това, че може да поведе след себе си хората. Според нея именно заради това синът й е бил ликвидиран.

По повод изявленията на чичото на двамата етнически чеченци, който нарече Тамерлан "неудачник", тя каза, че става дума за личен конфликт.

Зубейдат казва, че мъжът й е работел в правоохранителните органи. Започнала войната в Чечения и семейството било преследвано. Те имали роднина в САЩ и решили да заминат за Америка.

Междувременно съученици, учители и съседи на братята Джохар и Тамерлан Царнаеви казаха, че не са забелязвали някакви признаци на радикализъм у тях или нещо необичайно, което да обясни защо етническите чеченци биха извършили двойния бомбен атентат, при който загинаха трима души, а 176 бяха ранени по време на Бостънския маратон в понеделник.

Те се обличали като типични американски тийейджъри, обичали да спортуват и се стремили да се впишат в средата си, след като преди десетилетие пристигнали в САЩ със семейството си от южната руска република Дагестан, пише Ройтерс.

26-годишният Тамерлан мечтаел за олимпийска слава като боксьор и изглежда станал по-отдаден мюсюлманин през последните години, отбелязва Ройтерс. Той загина при престрелка с полицията в четвъртък. 19-годишният му брат Джохар бил в отбора по борба на гимназията и бе заловен снощи след операция, която на практика парализира Бостън.

Самото им пътуване от Русия до Кембридж, щата Масачузетс е сравнително добре документирано. Но психологическото развитие, което може и да ги е накарало да извършат най-тежкото бомбено нападение на американска земя след 11 септември, до голяма степен си остава загадка, отбелязва Ройтерс.

Отначало американските власти твърдяха, че не са разполагали със сведения преди тази седмица, които да сочат, че братята Царнаеви може да участват в нападения. Късно снощи обаче ФБР съобщи, че е разпитвало по-големия брат през 2011 г. по молба на неназовано чуждо правителство. Американски източник от правоохранителните органи каза, че тогава бюрото не е сметнало, че Тамерлан представлява някаква опасност. Това бе и първото свидетелство, че братята са били известни на американските служби за сигурност преди атентатите в понеделник, посочва Ройтерс.

Повече от всичко Джохар искал да бъде популярен, казват негови познати в Кембридж. Приятели и познати го описват като жизнерадостно момче, което се опитвало да се разбира с всички. Той обичал хипхопа, бил весел, припрян и неумел в социалните си общуване - но не така, че да причинява неудобство на хората. И не говорел много за политика. Чичо му го нарече "позор за семейството и за целия чеченски народ".

По-големият брат, когото наричали Тими, изглеждал по-малко общителен.

"Нямам нито един приятел американец", казал той през 2010 г. пред сп. "Комент", което се издава от Бостънския университет за комуникации. "Не ги разбирам".  Той е имал съпруга и малка дъщеричка. Семейството на съпругата му заяви, че не може да проумее ужасната трагедия. "Сега знаем, че никога не сме познавали Тамерлан Царнаев", казват те. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase