Снимка: Reuters

Мащабната операция по залавянето на 19-годишния Джохар Царнаев, заподозрян в организиране на терористичния акт по време на Бостънския маратон, приключи успешно, обобщава ИТАР-ТАСС. Той бе блокиран от полицията, специални части и ФБР в бостънското предградие Уотъртаун, след което бе арестуван.

Царнаев е бил открит в лодка в задния двор на къща в предградието благодарение на бдителността на местен жител, който видял по лодката си кървави следи и веднага повикал полицията.

"При задържането той оказа активна съпротива - започна да стреля по полицията. Като цяло бостънската полиция при тази операция действа блестящо", заяви комисар Едуард Дейвис. Сега заподозреният за бомбените нападения е хоспитализиран с две тежки рани на шията и крака, а състоянието му се оценява като критично.

За едно денонощие той два пъти влиза в престрелки с полицията. Първият път бе вчера в кампуса на Масачузетския университет. Тогава загина по-големият му брат - 26-годишният Тамерлан Царнаев, за който също се предполага, че е участвал в организирането на експлозиите. Убит беше и местен полицай. Втори път Царнаев откри стрелба по полицията при опита да бъде задържан.

Още по темата
Президентът Барак Обама направи кратко обръщение към нацията и съобщи, че е "наредил да се използват всички ресурси на федералните служби", за да бъде завършено разследването. Все още има много въпроси без отговор за взривовете, включително дали на двамата мъже са помагали и други лица, отбеляза президентът.

Малко преди края на операцията в Уотъртаун Обама разговаря с руския си колега Владимир Путин, който изрази съболезнования от името на руския народ за трагично загиналите хора в Бостън. Двамата президенти са се договорили да продължат да работят съвместно по сигурността.

Жителите на Уотъртаун останаха затворени в домовете си почти денонощие и след съобщението за залавянето на Царнаев излязоха по улиците, за да отпразнуват ареста, изпращайки с аплодисменти колоните от военна техника, линейки, полицейски и пожарни автомобили, напускащи града.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase