Лидерът на Северна Корея Ким-Чен ун в компанията на висши военни. Снимка: Reuters

Северна Корея днес въведе военно положение в страната и влезе в състояние на война против южната си съседка, съобщи севернокорейската агенция КЦТА, цитирана от световните агенции.

"Всички действия на правителството, политическите партии и организации вече ще изхождат от това, че нашата страна се намира в състояние на война с Юга", посочва КЦТА, като се позовава на официален правителствен указ.

КНДР ще разглежда всички проблеми, свързани с междукорейските отношения, "по военновременните закони", се отбелязва в изявление на правителството и Корейската трудова партия.

Още по темата

"Продължаващато от дълго време положение, при което корейският полуостров не нито във война, нито в мир, приключи", се казва още в изявлението, цитирано от Франс прес. Вчера КЦТА съобщи, че севернокорейският лидер Ким-Чен ун в качеството си на върховен главнокомандващ е подписал "окончателния план за техническа подготовка на стратегическите ракетни войски за нанасяне на удар по военните бази на континенталната част на САЩ, островите Гуам и Хавай, както и Южна Корея, в случай на провокация от страна на противника".

Тази мярка беше взета в отговор на това, че на 28 март в рамките на продължаващите до 30 април съвместни американско-южнокорейски маневри два стратегически бомбардировача на ВВС на САЩ нанесоха учебни удари по полигони на територията на Южна Корея.

Представител на южнокорейското министерство на отбраната заяви, че няма признаци на необичайна военна активност на Север и нищо не подсказва за предстоящо нападение, предаде Ройтерс.

Правителството в Сеул заяви, че в новото изявление на Севера няма нищо ново, което да причини по-голяма тревога. "Днешното изявление на Северна Корея не е нова заплаха, а продължение на провокационните заплахи", заяви министерството на националното обединение.

Белият дом пък обяви, че взема насериозно изявлението на Северна Корея, че е влязла в състояние на война срещу Юга, но отбеляза, че заплахите на Пхенян не са нещо необичайно.

"Видяхме съобщенията за ново неконструктивно изявление на Северна Корея. Ние вземаме тези заплахи насериозно и оставаме в тесни отношения с нашия южнокорейски съюзник", заяви Кейтлин Хейдън, говорител на Националния съвет по сигурността.

Обявяването от КНДР на война на Южна Корея се оказа следствие от „трудности в превода”, предаде пък РИА Новости. В оригиналния текст се говори само, че Северна Корея ще действа „по законите във военно време” в случай на провокации срещу нея, които може да прераснат в „пълномащабна” и дори „ядрена” война.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase