Снимка БГНЕС, архив

Сергей Шойгу, който бива сменен на поста министър на отбраната на Русия, оглави настъплението на Москва в Украйна и е най-дългогодишният министър на отбраната в страната, както и един от малкото близки приятели на Владимир Путин.

Въпреки това неговото поведение по отношение на нападението срещу Украйна беше критикувано от мнозина в Русия, а репутацията му беше допълнително засегната от неотдавнашните обвинения в корупция срещу един от неговите заместници.

През 2023 г. покойният началник на наемниците на Вагнер Евгений Пригожин започва много публична вражда срещу висшите ешелони на руската армия във връзка с воденето на войната.

Пригожин, който по-късно оглави краткотраен бунт и загина при мистериозна самолетна катастрофа, обвини Шойгу по-специално, че е "мръсник" и "възрастен клоун" в яростни аудиосъобщения, които станаха вирулентни в Русия.

Въпреки че през последните месеци съдбата на Русия се промени на бойното поле с поредица от скорошни успехи, репутацията на Шойгу не успя да се възстанови.

Още преди да избухне бунтът на Пригожин, Шойгу беше подложен на огромен натиск заради първоначалните неуспехи по време на руската офанзива през 2022 г.

Според широко разпространен видеозапис от юни 2023 г. Путин и Шойгу присъстват на раздаване на медали във военна болница, където се вижда как руският президент обръща гръб на министъра на отбраната с явно пренебрежение.

През последните години нямаше повече публични прояви на мачо приятелство или снимки, на които двамата мъже се пекат заедно на слънце с голи гърди в отдалечен Сибир, споделят риболовни ваканции и играят в един и същи отбор по хокей на лед.

68-годишният Шойгу, който от 2012 г. е министър на отбраната, има десетилетна политическа кариера с несравнимо дълголетие в постсъветска Русия.

Присъствието му в центъра на властта в Москва предшества това на самия Путин.

Родом от района на Тува в Южен Сибир, Шойгу е сред малкото руснаци, които не са от етнически произход и са заемали висш държавен пост след разпадането на СССР.


Той започва издигането си през 1994 г., когато е назначен за министър на извънредните ситуации в първите години на президентството на Борис Елцин.

Шойгу се превръща в познато и непоклатимо присъствие за руснаците, както и в един от най-популярните политици в страната, тъй като обикаля страната, за да се справя с различни бедствия - от самолетни катастрофи до земетресения.

Служил е при дузина министър-председатели и заема този пост до 2012 г., когато е назначен за губернатор на Московска област, а през същата година Путин бързо го назначава за министър на отбраната, след като корупционен скандал поваля предшественика му Анатолий Сердюков.

Веднага е назначен за генерал, въпреки че няма никакъв опит във военната сфера, но успешно ръководи операции, включително интервенцията в Сирия през 2015 г., която задържа на власт съюзника на Москва Башар Асад.

За 65-ия си рожден ден Путин имаше специален подарък за своя приятел - едно от най-високите руски отличия, медал "За заслуги към Отечеството", който да добави към вече натъпкания с ордени сандък.

Но далеч по-неуспешната офанзива в Украйна - за която Кремъл първоначално се надяваше, че ще накара руските танкове да навлязат в Киев - упорито повдигаше въпроси за бъдещето му.

След началото на офанзивата през февруари 2022 г. Шойгу се свеждаше до обект на мърморещи срещи, на които се докладваше на Путин, или просто беше оставен като параван, докато шефът на Кремъл наблюдаваше видеоконференциите./БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase