Голям антиамерикански митинг в Пхенян. Снимка: Reuters

Десетки хиляди военнослужещи, работници, служители и студенти участваха в голям антиамерикански митинг на централния площад в столицата на Северна Корея. Те заявиха, че подкрепят държавния лидер Ким Чен Ун, призовал армията и народа да отговорят с твърди мерки "на провокативните военни действия на САЩ и Южна Корея", предаде ИТАР-ТАСС.

Участниците в митинга увериха, че са готови "да изтрият от лицето на земята американските агресори", да отвърнат със "свещена война" на провокациите на южнокорейския режим, "накърняващ достойнството на ръководството на народната република". Чуха се призиви "с цената на живота си да защитим ЦК на Корейската трудова партия начело с Ким Чен Ун".

Чуждестранните журналисти, акредитирани в КНДР, включително кореспондентите на ИТАР-ТАСС и на китайската агенция Синхуа, не получиха покани за митинга, отбелязва руската агенция.

Още по темата

Както съобщи радиото в Пхенян, Ким Чен Ун свикал извънредно оперативно съвещание и там било изтъкнато, че американско-южнокорейските маневри с участие на бомбардировачи Б-52 и Б-2, започнали на полуострова, "са реална заплаха за сигурността на КНДР и висшите й интереси". Заради това севернокорейският лидер подписа "окончателен план за техническа подготовка на стратегическите ракетни войски за нанасяне на удар по континенталната територия на САЩ и островите Хаваи и Гуам, а също и по Южна Корея в случай на провокации от страна на противника".

"КНДР няма намерение пасивно да следи как САЩ подготвят агресия" и въоръжените й сили "ще отвърнат на ядрения шантаж от страна на САЩ с безпощадна ядрена атака", подчерта Ким Чен Ун.

След получаване на съответната заповед "бойците от Корейската народна армия с един удар ще превърнат в пепел (противниковите бази)", добави председателят на държавния комитет за отбрана.

Радиостанциите в КНДР излъчват популярни патриотични и народни песни, също и военни маршове. В дипломатическото градче, където се намират чуждестранните мисии, тази сутрин се чуваха далечни артилерийски залпове. Обстановката в Пхенян в общи линии е нормална. Действат международните телефонни връзки, има и
достъп до интернет. Магазините, аптеките, ресторантите са отворени. Из градските улици не се движат войски.

Ръководствата на действащите в Северна Корея международни хуманитарни организации приканват персонала да запази спокойствие, да не се поддава на паника и да не разпространява непотвърдени слухове.

По-рано бе съобщено, че до края на месеца в Пхенян ще заседава пленум на ЦК на Корейската трудова партия, а на 1 април ще има сесия на парламента.

Обстановката на Корейския полуостров се изостри, след като през декември Пхенян изстреля сателит, а миналия месец извърши трети ядрен опит. В отговор Съветът за сигурност на ООН разшири санкциите срещу КНДР. Северна Корея заяви, че не признава "престъпните" резолюции, приети според нея под натиска на САЩ и с активното участие на Сеул. В момента САЩ и Южна Корея провеждат мащабни двумесечни маневри, които според севернокорейски медии "имитират ядрена война", допълва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase