Северна Корея заплаши да нападне базите на САЩ на Гуам и Окинава. Снимка: архив, Reuters

Северна Корея заплаши, че ще атакува американските военни бази на островите Гуам и Окинава, ако бъде провокирана, предаде Ройтерс, като се позова на държавната информационна агенция КЦТА.

Военното командване на изолираната комунистическа страна увери, че разполага с оръжия с прецизно насочване, в чийто обхват са въпросните американски бази.

Още по темата

Северна Корея заплаши по-рано да предприеме ядрена атака срещу Съединените щати - нещо, което е далеч от нейните военни възможности на този етап, отбелязва Ройтерс. Военните бази на САЩ в Тихия океан все пак са в обхвата на нейните ракети със среден обсег.

Базата на остров Гуам, който е американско владение, е използвана от стратегическите бомбардировачи Б-52. В Япония Съединените щати имат разположени атомни подводници, а на японския архипелаг Окинава - военноморски бази.

Въздушна тревога бе обявена днес в столицата Пхенян и други градове в Северна Корея, както изглежда, във връзка с провежданите в страната големи военни учения, предаде ИТАР-ТАСС.

В маневрите участват не само въоръжените сили на КНДР в пълен състав, но и голям брой запасняци. Те съвпадат със съвместните американско-южнокорейски военни учения в южната част на Корейския полуостров, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase