Йонка Грозев. Снимка: Движение България на гражданите

Известният български правозащитник и секретар на “Движение България на гражданите” Йонко Грозев пое защитата на момичетата от Pussy Riot пред Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, съобщиха от партията на Меглена Кунева. Грозев е спечелил редица дела в ЕСПЧ, свързани със забраната на мъченията, свободата на словото, изповеданията и сдружаването.

Скандалната руска пънк група Pussy Riot е подала официална жалба срещу Русия в Страсбург, съобщава руският вестник "Коммерсант". На 355 страници адвокатите на осъдените за хулиганство жени Йонко Грозев и Ирина Хрунова обвиняват руското правителство, че е нарушило техните права на свобода на словото, на лична неприкосновеност, на справедлив съд, както и забраната на мъченията, с други думи, обвиненията са по четири члена от Европейската конвенция.

Още по темата

Основният аргумент на адвокатите във връзка с обвинението в нарушаване на свободата на изразяване е, че изпълнението на групата е било политически мотивиран художествен акт, който не е бил насочен към засягане на чувствата на вярващите. Именно религиозната омраза беше формулировката, използвана от обвинението и легнала в основата на определената от руския съд присъда.

В жалбата се твърди също, че по време на процеса е било отказано изслушване на експерти на защитата, както и е било ограничено времето за общуване между нея и клиентите й. Според жалбоподателите поставянето на обвиняемите в специалното отделение тип "аквариум" и битовите условия, в които са живеели по време на делото, също са нарушавали техните права.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase