Жерналистът Казбек Гекиев е бил застрелян в Налчик. Снимка: архив, Булфото

Москва изпрати в руската кавказка република Кабардино-Балкария опитни криминалисти от федералното следствие, за да се включат в разследването на убийството на местния телевизионен водещ Казбек Гекиев, застрелян снощи на улицата в главния град Налчик веднага след вечерната емисия новини, съобщи федералната телевизия "Вести".

Когато журналистът се връщал вкъщи, до него се доближили двама неизвестни, попитали: "Ти ли си водещият Казбек Гекиев?" и след отговор "Да" започнали да стрелят. Казбек бе на 28 години.

Местният клон на руската държавна телевизия ВГТРК, където работеше убитият, свали от програмата си всички новинарски и увеселителни предавания. Повечето служители подготвят документален филм за своя колега, разказва на сайта си руският телевизионен канал.

Гекиев е загинал на място. Криминалистите са открили две гилзи от патрони с калибър 9 милиметра. Образувано е наказателно дело за убийство. Полицията е задействала специалния план "Вулкан-4", за да осуети евентуално бягство на престъпниците от региона.

Според основната версия на разследващите убийството е свързано с професионалната дейност на журналиста и вероятно е заплаха за колегите му от Кабардино-Балкария, които също разказват за борбата срещу местните нелегални бандити, заяви говорителят на Следствения комитет в Москва Владимир Маркин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Срещу Гекиев е стреляно три пъти. Балистичната експертиза установи, че оръжието е преправено от неизвестен засега модел, уточни той.

Гекиев не правеше остри репортажи и не се занимаваше с криминални теми, но има данни, че други водещи на новините в Налчик са били заплашвани неведнъж, отбелязва телевизия "Вести", цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase