Снимка БГНЕС, архив

Френският президент Еманюел Макрон издаде указ за обявяване на извънредно положение в тихоокеанската територия Нова Каледония. Това се случва след две нощи на размирици заради конституционната реформа.

Макрон предупреди, че всяко по-нататъшно насилие ще бъде посрещнато с "непреклонен" отговор и призова за възобновяване на политическия диалог, за да се сложи край на размириците, които вече отнеха живота на трима души, се казва в изявление на Елисейския дворец.

"Президентът поиска указът, целящ обявяването на извънредно положение в Нова Каледония, да бъде включен в дневния ред" на заседанието на кабинета днес следобед, съобщиха от президентството.

Давайки нови данни за броя на жертвите, президентството съобщи, че трима души са загинали, а един полицай е много тежко ранен.

"Всяко насилие е недопустимо и ще бъде обект на безкомпромисен отговор, за да се гарантира възстановяването на републиканския ред", заяви президентството.

Макрон приветства призивите за спокойствие от всички страни на политическото разделение на архипелага, като призова за възобновяване на диалога и представители на фракциите да дойдат в Париж за преговори. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase