Повишаването на средните глобални температури води до топене на полярните ледове. Снимка: Reuters
fallback

Над сто милиона души ще умрат до 2030 г., а глобалният икономически ръст ще спадне с 3,2 на сто от брутния вътрешен продукт, ако светът не предприеме нищо в отговор на климатичните промени. Това сочи доклад, поръчан от 20 правителства, предадоха Ройтерс и Франс прес.

С повишаването на средните глобални температури в резултат на въглеродните емисии ефектите, проявяващи се на Земята като топенето на полярните ледове, екстремните метеорологични явления, сушата и повишаващото се равнище на океаните и моретата, ще застрашат хората и препитанието им, се казва в доклада на
хуманитарната организация DARA.

Тя е изчислила, че пет милиона души умират всяка година от замърсяване на въздуха, от глад и болести в резултат на климатичните промени, предизвикани от икономиките с големи въглеродни емисии. Смъртните случаи ще нараснат до шест милиона годишно през 2030 г., ако продължи сегашното потребление на изкопаеми горива.

Климатичните промени сега забавят с 1,6 процента глобалното икономическо производство и ще доведат до двойно увеличаване на цените през следващите двайсет години, се посочва в доклада, цитиран от Франс прес, който предстои да бъде представен днес в Ню Йорк.

"Бездействието към климатичните промени вече е причина за спад от 1,6 процента на БВП в световната икономика или 1200 милиарда долара в години на процъфтяване. Бързо покачващите се температури и въглеродното замърсяване ще допринесат за двойно увеличение на цените до 3,2 от глобалния БВП до 2030 г.", се казва в доклада. "За по-малко от 20 години Китай ще понесе в най-голяма степен тези загуби - над 1200 милиарда долара", прогнозират авторите на доклада, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 11 години

Очаквайте нови еко данъци върху .... храните.

11

Анонимен

преди 11 години

Ние взехме сериозни мерки, затворихме всички заводи с димящи комини, сега е ред на другите.

10

????

преди 11 години

Хората като бройка няма значение...Ние сме в космоса.Има значение как живеем...!!!!

fallback