Лахдар Брахими. Снимка: Reuters

Дипломатическите усилия за уреждане на конфликта в Сирия е "почти невъзможно" да успеят и не се прави достатъчно за прекратяване на боевете, каза новият пратеник на ООН и Арабската лига Лахдар Брахими, съобщи Ройтерс, цитирайки негово интервю за Би Би Си, излъчено днес.

"Знам колко е трудно - че е почти невъзможно. Не мога да кажа съвсем невъзможно - почти невъзможно е", каза за Би Би Си алжирският дипломат.

Още по темата

Той заяви също, че се "бои от тежестта на отговорността", която е поел, и че е наясно, че не се прави достатъчно за прекратяване на насилието със средствата на дипломацията.

"Хората вече казват: "Хората умират, а ти какво правиш?" А ние не правим много. Това само по себе си е ужасно бреме", каза той в интервюто.

Брахими призна, че се чувства, сякаш е "изправен пред стена", търсейки пролуки в нея, които могат да донесат решението. "Захващам се с тази работа с отворени очи и /без/ никакви илюзии", заяви той.

Алжирският дипломат Лахдар Брахими замени Кофи Анан в края на август на поста специален пратеник за Сирия на ООН и Арабската лига. Предшественикът му се отказа от поста си с аргумента, че не е получил достатъчно подкрепа за своята мисия, отбелязва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase