Сергей Лавров. Снимка: Reuters

Би било наивно арабските и западните страни да вярват, че сирийският президент Башар Асад първи ще прекрати огъня и ще изтегли частите си от големите градове, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, предаде Франс прес.

"Когато нашите партньори казват, че правителството първо трябва да спре (сраженията) и да изтегли частите си и оръжията си от градовете, а едва след това да призове опозицията да
направи същото, се получава една напълно неизпълнима схема. Или хората са наивни, или пък това е някаква провокация", заяви Лавров в реч пред студенти.

"Всички искат да видят Сирия като свободна държава, но Западът на практика открито се обявява за намеса във вътрешните й работи", каза Лавров на традиционната си годишна среща със студенти и преподаватели от Московския държавен институт за международни отношения.

"Не съм мислел, че ще бъде постигнат консенсус в Женева, защото разногласията около Сирия в този момент бяха много сериозни", отбеляза още Лавров, коментирайки резултатите от юнската среща на групата за действия.

"Външната намеса трябва да бъде положителна - всеки външен играч трябва да накара всички страни в конфликта и особено тези, върху които въпросният играч има особено влияние, да прекратят насилието", заяви Лавров.

"Русия и Китай, както и други държави са убедени, че е необходимо противоборстващите страни незабавно да бъдат накарани да седнат на масата на преговорите", каза руският външен
министър,предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase