Кофи Анан напуска поста. Снимка: Reuters

Бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан се оттегля в края на месеца от поста посредник на ООН и Арабската лига в 17-месечния конфликт в Сирия, предадоха световните агенции.

Това е поредният знак, че изгледите за дипломатическо решение на конфликта са нищожни, отбелязва Асошиейтед прес.

Кофи Анан цитира като един от мотивите за решението си разногласията и взаимните обвинения в 15-членния Съвет за сигурност на ООН.

"Милитаризирането на конфликта и липсата на единодушие в Съвета за сигурност напълно промениха ролята ми", заяви Анан пред репортери в Женева. По думите му той не е получил необходимата подкрепа за мисията си заради разкола в международната общност.

"Всичко това усложни работата ми", отбеляза Анан.

Идеите за по-остри действия срещу режима на Башар Асад срещат острата съпротива на страни като Китай и Русия.

Анан заяви, че очаква планът му от 6 точки за решаване на кризата в Сирия да продължи да се изпълнява и след неговото оттегляне, както и че Групата за действие за Сирия ще продължи да съществува. Той отбеляза обаче, че приемникът му може да опита нов подход за решаване на кризата, пише БТА.

Кофи Анан заслужава пълното ни възхищение за самоотвержения  начин, по който използва невероятните си умения и престиж за тази много трудна и потенциално неблагодарна задача, заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.

Той каза, че заедно с генералния секретар на Арабската лига разговарят как най-бързо да се намери негов заместник.

"Продължавам да съм убеден, че следващи кръвопролития не са решение", каза Бан Ки-мун. По думите му всеки изминал ден на жертви ще затрудни намирането на решение и ще донесе още страдания на страната и опасност за региона.

Руският посланик в ООН Виталий Чуркин каза, че Москва съжалява за решението на Анан. Той отбеляза обаче, че Анан има още един месец от мандата си, който може ефективно да използва за постигане на целта си за спиране на насилието.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase