Шествие на симпатизанти на Йобик. Снимка: архив, Reuters
fallback

Крайнодясната опозиционна партия Йобик в Унгария призова за нулева толерантност спрямо престъпността и "паразитния начин на живот" на ромите, предаде Ройтерс.

Ромското малцинство в Унгария, с население 10 милиона души, наброява между 500 и 700 хиляди души, посочва Ройтерс.

Напрежението между ромите, които са най-бедната и дискриминирана част от населението на страната, и останалите унгарци, се изостри значително през периода на рецесия на унгарската икономика и значителното увеличение на броя на безработните.

 "Ние трябва да се справим със стотиците хиляди роми, които живеят извън закона. Трябва да покажем нулева толерантност към ромската престъпност и паразитния им начин на живот", заявил председателят на Йобик Габор Вона пред участниците в митинг на "Площада на героите" в центъра на Будапеща по случай петата годишнина от създаването на забраненото паравоенно движение "Унгарска гвардия". Според Ройтерс в митинга участвали неколкостотин души.

 "Ако те не искат да си отидат, ще потърсим помощ от Брюксел", подчертал Вона, чиято партия - втората по брой на депутати опозиционна партия в парламента - иска да извади Унгария от Европейския съюз.

 "Трябва да ги помолим да приемат неколкостотин хиляди от нашите граждани за няколко години и да се опитат да ги научат на европейска култура. Ако успеят, ние ще ги приемем обратно", заявил Вона, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

168

бай Бончо

преди 11 години

До Фен Слушай и се ослушвай!Иначе--какалашка!

167

Анонимен

преди 11 години

Това е истината - *** отказват да живеят според законите на приемната държава! А Брюксел ги насърчава чрез измислени фрази като "интеграция", "приемане на различните", "етническа толерантност" и пр. Така че, никакви европари и програми за интеграция няма да свършат работа. Целта на Брюксел не е интеграция на ***, а само да ги разкарат от чистите улици на Зап. Европа.

166

Анонимен

преди 11 години

До Мислещ 229Немците почнаха да пропищяват от тях. В Берлин, Дортмунд, Дуизбург, Кьолн и Мюнхен са като напаст. Заселили са се около 10-15 хиляди и вече има проблем... А ако станат 500.000 ?

fallback