Майк Хейтингс се шегувал, че ще изпрати фактура за неплатени вековни сметки на Елизабет ВтораСнимка: Reuters

Истинският наследник на британския трон според някои историци е 71-годишният пенсионирният водач на електрокар Майк Хейстингс. Човекът е починал на 30 юни в Австралия - втората му родина. Бил е погребан днес в Джерилдъри, градче на 750 километра югозападно от Сидни.

Хейстингс е бил английски аристократ, четиринайсетиграф на Лаудън, който е емигрирал в Австралия през 1960 г. в търсене на приключения.

През 2004 г. документален филм, излъчен по британската телевизия Ченъл фор, посветен на британската монархия, заключава, че предците на Хейстингс са били лишени неправомерно от правата си върху трона през 15 век.

Хейстингс е бил потомък на кралския двор в Йорк, чиято борба с кралския двор в Ланкастър през 15 век е била позната в британската история под името Войната на двете рози.

В продукцията е участвал историкът Майкъл Джоунс, който е намерил документи в катедралата в Руан, Нормандия, посочващи, според него, че крал Едуард Четвърти /властвал от 1461 до 1483 г./ е бил незаконно дете.

Неговият баща Ричард Йорски се е сражавал срещу французите в Понтоаз, а неговата майка Сесил, се е намирала на 200 км от там, в Руан в момента на неговото зачеване. Бащата на Едуард Четвърти е в действителност английски стрелец с лък.

Ако теорията на гореспоменатия историк е вярна, то короната на кралството е трябвало да се озове на главата на младия брат на Едуард - Джордж, херцога на Кларънс и прародител на Майк Хейстингс.

През 2005 г. той даде интервю за Франс прес и тогава не показа никакъв интерес да защитава "монархическите си права".

"Мисля, че може да изпратя на Лизи /Елизабет Втора, британската кралица/ фактурка за неплатените през вековете наеми. От 500 години семейството на това смело момиче живее в моя проклет замък", заявил през смях тогава Хейстингс.

Синът на Майк, който вече е петнайсети граф на Лаудън също не бърза да отстоява правата си. "Ще го мисля по-късно", заяви той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase