Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мелинда Гейтс, бивша съпруга на филантропа Бил Гейтс, подава оставка като съпредседател на общата им фондация "Бил и Мелинда Гейтс”.

В съобщение от организацията с нестопанска цел става известо, че последният работен ден на Мелинда Гейтс като съпредседател ще бъде на 7 юни. "Това не е решение, до което стигнах лесно", пише Мелинда Гейтс в изявление, публикувано в профилите ѝ в социалните мрежи.

"Времето е подходящо да продължа напред към следващата глава на моята филантропия."

Бил и Мелинда Гейтс бяха женени в продължение на 27 години, но решиха да се разведат през 2021 година. Двамата обаче продължиха да бъдат бизнес партньори. Фондацията им, която помага на много бедни по света, е основана през 2000 година. След напускането на Мелинда,организацията ще бъде преименувана на “Фондация Гейтс”.

След напускането бившата госпожа Гейтс ще получи допълнителни 12,5 млрд. долара за филантропската си дейност, "съгласно условията" на споразумението с бившия ѝ съпруг. След развода тя генерира нетно състояние от около 10 млрд. долара. Нетното състояние на Бил Гейтс е около 130 млрд. долара.

В бъдеще Мелинда Френч Гейтс планира да се отдаде на кауси, подпомагащи жени и техните семейства. "Това е критичен момент за жените и момичетата в САЩ и по света - и тези, които се борят за защита и развитие на равенството, спешно се нуждаят от подкрепа", пише тя.

Бил Гейтс благодари на бившата си съпруга за неуморната работа през годините. "Гледайки напред, оставам напълно ангажиран с работата на фондацията във всички наши стратегии и с реализирането на възможностите, които имаме, за да продължим да подобряваме живота на милиони хора по света. Съжалявам, че Мелинда си тръгва, но съм сигурен, че тя ще има огромно влияние в бъдещата си филантропска дейност”, пише филантропът в социалните мрежи.

След напускането на Мелинда, “Фондация Гейтс” се фокусира върху борбата с бедността, глобалното здравеопазване и неравенството. В началото на 2024 г. организацията получава дарения от 67 млрд. долара, което я прави една от най-богатите благотворителни фондации в света. През януари главният изпълнителен директор на фондацията Марк Сюзмън заяви пред Fortune, че нестопанската организация възнамерява да похарчи тази сума в рамките на 20 години след смъртта на Бил и Мелинда.

От създаването си до днес фондацията е раздала много пари и има изключително успешни дейности. Тя подкрепя усилията за осигуряване на ваксини за деца от трети страни - програма, по която до 2019 г. са ваксинирани над 750 млн. деца. Организацията също така изигра значителна роля за справяне с COVID-19 и инвестира много във ваксини.

Въпреки филантропската си дейност, фондацията получава и много критики. Недоброжелатели са на мнение, че заради многото пари, с които разполага, фондацията на Гейтс печели власт и влияние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase