Целта на самозапалванията е да се привлече вниманието към ограниченията върху будизма. Снимка: архив, Reuters
fallback

Майка на три деца стана поредната жертва във вълната от самозапалвания в Тибет в знак на протест срещу политиката на Пекин, предаде Асошиейтед прес.

Жената изгоряла пред будистки манастир в непокорния регион Аба в югозападната провинция Съчуан, съобщиха базирани в Лондон организации, между които "Свободен Тибет".

Oще по темата

Това е 38-ото самозапалване в Тибет от 2009 г., чиято цел е да привлече вниманието към ограниченията върху будизма, налагани от централната власт в Китай, и в подкрепа на искането на тибетците духовният им лидер далай лама да се върне от изгнание.

При подобни протести в неделя в Лхаса, административния център на автономния район, се самозапалиха двама младежи. След тяхната акция силите на реда арестуваха стотици граждани, съобщи базираното в САЩ радио "Свободна Азия".

Китай определя тибетците, които се самозапалват, като "терористи" и "престъпници" и обвинява живеещия в изгнание техен духовен водач, че ги подстрекава, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

до 18

преди 11 години

Не точно мандарин,ами пекински мандарин,защото другите видове мандарин са неразбираеми помежду си...В Китай 50 % са будисти,останалите са китайска религия,която е подобна на будизма.

17

Анонимен

преди 11 години

Китай ограничавал будизма....в Китай 50 процента са будисти,останалите са дао и конфуцианци...

16

Петя

преди 11 години

Малумница!!! Да я видим сега като се запали, заради будизма си кой ще и храни и гледа децата. Не мислят тези хора.

fallback