Тибетецът Ямфел Йеши. Снимка: БТА

Двайсетгодишен тибетски монах се самозапали в Западен Китай в знак на протест срещу авторитарното управление на Пекин, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на тибетски изгнаници.

Младежът на име Шераб е починал след самозапалването. Той е учел в манастира Кирти в окръг Аба.

Вчера пък почина друг тибетец - 27-годишният Ямфел Йеши, който се самозапали в понеделник в Делхи, протестирайки срещу китайското управление на Тибет.

Още по темата

Той е починал от раните си в местна болница, където е бил настанен. В стаята на Йеши била намерена написана от него на ръка бележка, в която казвал, че тибетците се самозапалват, за да може светът да научи за страданията им.

Мъжът издъхнал няколко часа преди в Индия да пристигне китайският президент Ху Цзинтао, който участва в среща на високо равнище на регионалната организация БРИКС, обединяваща страни с бързо развиващи се пазари.

Йеши е роден в Тибет, но е живеел в изгнание в Индия. Работел е активно в младежката организация, която се бори за независимост на хималайския район, който от над 60 години е под китайска власт.

В Индия има голяма общност от тибетци, избрали да живеят там в изгнание. Един от тях е и духовният водач на Тибет далай лама.

Трийсет тибетци, предимно будистки монаси и монахини, са се самозапалили от година насам, предимно в Югозападен Китай, твърдят тибетски правозащитни групи. Най-малко 20 от тях са починали.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase