Снимка: архив, Reuters

Деветнайсетгодишен тибетски монах се е самозапалил вчера в град Аба (Нгаба на тибетски) в Северозападен Китай, предаде ДПА. Полицията е изгасила огъня и е отвела младия монах от близкия манастир Кирти. Няма информация дали той е оживял.

Тибетското правителство в изгнание заяви, че според очевидци двама тибетски младежи са били жестоко бити от полицията.

Китайският премиер Вън Цзябао каза, че самозапалванията в населените с тибетци райони на Китай са екстремистки действия, лишени от обществена подкрепа, предаде Ройтерс.

Още по темата

Смята се, че за последната година най-малко 15 тибетци са загинали при самозапалване в знак на протест срещу китайското управление в провинциите с тибетско население Съчуан и Гансу.

"Всеки опит за подстрекаване на малък брой монаси да предприемат крайни действия за подкопаване на стабилността в Тибет не е в интерес на развитието на района и населението на Тибет. Подобни действия не се ползват с обществена подкрепа", заяви Вън след среща с европейски лидери.

Тибет е "неразделна част" от Китай и тибетците са "наши братя", каза той и добави, че правителството в Пекин уважава и пази околната среда и традиционната култура на Тибет, както и религиозните му свободи, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase