Андерш Брайвик в съдебната зала. Снимка: Reuters
fallback

Един от тримата съдебни заседатели, които помагат на двамата съдии по делото срещу крайнодесния норвежки екстремист Андерш Брайвик, беше отстранен.

Съдът в Осло отстрани 33-годишния съдебен заседател Томас Индребьо, който е призовал за смъртно наказание срещу Брайвик в профил във Facebook.

След убийствата миналия юли Индребьо е написал във Facebook, че "смъртното наказание е единственият справедлив резултат по случая".

Андерш Беринг Брайвик, изправен пред съда за убийството на 77 души в Норвегия миналата година, отново отправи екстремистки поздрав на влизане в съдебната зала през втория ден на процеса.

Брайвик, който не носеше белезници, приближи стиснатия си юмрук към сърцето, а след това вдигна ръката си - поздрав, който според манифеста му е "въплъщение на силата, честта и предизвикателството към марксистките тирани на Европа".

Oще по темата

Брайвик започна да свидетелства през втория ден на процеса. Той получи разрешение да прочете подготвеното си изявление и заяви, че е смекчил реториката от уважение към жертвите.

Брайвик не показа признаци на разкаяние за нападенията, при които уби 77 души, като каза пред съда, че би сторил същото отново.

Според него младежката организация на Норвежката работническа партия, чийто лагер на остров Ютьоя нападна той, много прилича на някогашната младежка организация на нацистите.

"Това не бяха невинни, цивилни деца, а политически активисти, които насърчават мултикултурализма", заяви Брайвик.

Той определи нападенията като "най-зрелищната политическа атака, извършвана от националист от Втората световна война". Брайвик каза, че е действал от добри намерения с цел да предотврати по-голяма гражданска война.

„Не ме плаши перспективата да се окажа в затвора за цял живот. Родил съм се в затвор, където не можех да изразявам убежденията си. Този затвор се нарича Норвегия“, щаза Брайвик.

Ако бъде признат за виновен и вменяем, Брайвик може да бъде осъден на максимум 21 години, но го очаква доживотна присъда, ако се сметне за постоянна заплаха. Ако бъде признат за невменяем, той ще бъде настанен в психиатрична клиника за неопределено време с периодични прегледи.

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Анонимен

преди 12 години

Хапчета за този. ***! И аз предпочитам Европейската култура, но нещата да се решават културно, с избори.Този по нищо не се отличава от най - простия талибанин.***!

36

Обективно

преди 12 години

Брейвик е евреин по майчина линия,така че е ясно откъде му е омразата и страха от мултикултурализма.Голямата заблуда е,че престъплението му се пише на гърба на норвежците и викингите.Той е психопат внушил си,че се намира във война с всички други етноси.Така може да стане ясно на всички какви са мотивите му.

35

миманс

преди 12 години

Усмихва се, защото знае, че в този "затвор Норвегия" няма да го измъчват, няма и да го убият; дори и доживотна присъда да получи, ще живее по задоволено и пълноценно от много наши сънародници. Ето защо отстраненият съдия е имал своите основания да се произнесе за смъртна присъда.

fallback