Снимка: Reuters

Крайно десният екстремист Андерш Брайвик пледира „невинен” по обвиненията, че е извършил „терористичен акт”, убивайки 77 души при двойното нападение в Норвегия през юли миналата година, предаде Ройтерс.

„Признавам извършването на тези деяния, но не и наказателната отговорност”, заяви той пред съда.

При откриването на процеса в Осло подсъдимият вдигна веднага след махането на белезниците ръка в приветствения жест на крайната десница, а после заяви, че не признава съда за легитимен.

Още по темата

Както обяснява самият Брайвик в своя манифест, това приветствие символизира "силата, честта и предизвикателството към марксистките тирани в Европа“. Този поздрав бе направен от Брейвик и на последното предварително заседание през февруари, припомня ИТАР-ТАСС.

Обвиняемият е облечен с тъмен костюм, бяла риза и жълтокафява вратовръзка и се представи като "писател", вероятно имайки предвид своя манифест.

Улиците, които водят към съдебната сграда, са затворени изцяло или частично. По време на процеса Брейвик ще бъде откарван в съда по различни маршрути, за да се предотврати евентуална атака срещу кортежа. Заседанията ще бъдат отразявани от близо 800 журналисти - представители на около 200 телевизии, радиостанции и печатни издания от цял свят, уточнява ИТАР-ТАСС.

Предвидено е процесът да трае около три месеца. На първото заседание ще бъдат представени всички действащи лица и ще бъде прочетено обвинението; очакват се и встъпителни изявления от обвинителите и защитата.

От утре Брейвик ще разказва за мотивите, които са го тласнали да извърши атентатите в Осло и на остров Ютьоя. Моменти от процеса ще се излъчват по телевизията, но съдът забрани да се показват изявленията на Брейвик.

Според агенциите Брейвик най-вероятно ще бъде осъден за тероризъм и убийство. Максималната възможна присъда е 21 години затвор. Тя може да бъде удължавана, ако подсъдимият бъде сметнат за прекалено опасен за обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase