Сирийско дете се радва на крехкото примирие. Снимка: Reuters
fallback

Сирийският режим и бунтовниците на думи приеха плана на специалния пратеник на ООН и Арабската лига Кофи Анан за уреждане на кризата в страната, предаде Асошиейтед прес.

Двете страни обаче поставят несъвместими изисквания за постигане на примирие, което е първата стъпка към преминаването към политически диалог и стабилизиране на обстановката в Сирия.

Сирийският външен министър Джихад Макдеси обяви снощи по телевизията, че правителството няма да изтегли армейските части и танковете от градовете и по-малките населени места, обхванати от бунта срещу режима, докато там животът не се върне в нормалното си русло.

Oще по темата
Бунтовниците от своя страна настояват за пълно прекратяване на операциите на силите на реда преди самите те да сложат оръжие и да прекратят въоръжената съпротива.

Така създалата се обстановка оправдава силният скептицизъм, с който международната общност посрещна твърденията на Дамаск, че приема международния план.

Изявленията на сирийския външен министър поставят под сериозно съмнение възможността да бъде направена дори първа стъпка за изпълнение на предложението на Кофи Анан, посочва АП.

Дамаск упорито настоява, че размириците в страната били подклаждани от терористични групи, изпълняващи чуждестранен конспиративен план.

Лидерът на опозиционния Сирийски национален съвет Бурхан Галиун заяви пред АП, че сирийският режим се опитва да печели време и твърденията, че планът на Кофи Анан се приема "са просто лъжи и маневриране".

На пресконференция в Истанбул, където днес се открива среща на групата държави "Приятелите на Сирия" Галиун подчерта, че "на Башар ал Асад и на неговият режим не може да се има доверие да се ангажира сериозно с политически процес".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

ттт

преди 12 години

Сирийските бунтовници са по-лоши от комунисти.Доказвам си твърдението:Някога нашите шумкари са се криели в горите и само отвреме-навреме са се "снабдявали" от някоя мандра. Сирийските се крият в градовете, та като ги преследва законната власт да има жертви сред мирното население.

20

Анонимен

преди 12 години

Да позная - примирието ще трае, докато САЩ успее да въоръжи "мирните протестиращи". После ще се инсцинира, че правителствените сили са нарушили примирието и с малко въздушна подкрепа от САЩ ще се свали "лошият" сирийски режим.И така, "доброто" ще възтържествува и Сирия ще е "освободена". Ама толкова са прозрачни... та чак скучно.

19

Е

преди 12 години

youtube/watch?v=9GCrtELaiFcВот там находится они.

fallback