Кофи Анан. Снимка: архив, Reuters

Сирийското правителство прие плана в шест точки на специалния пратеник на ООН и Арабската лига Кофи Анан за прекратяване на кръвопролитията в Сирия, съобщи неговият говорител Ахмад Фаузи, цитиран от Франс прес.

Сирийското правителство изпрати писмено послание до специалния пратеник Кофи Анан, в което се съгласява с неговия план от шест точки, одобрен от Съвета за сигурност на ООН, посочи в писмено изявление Фаузи.

Анан писа на президента Асад, призовавайки сирийското правителство да започне незабавно да изпълнява ангажиментите си, добави говорителят.

Още по темата

За Кофи Анан решението на Дамаск е важен начален етап, който би могъл да сложи край на насилието и кръвопролитията, подчерта той. То ще даде възможност също да се създаде благоприятна среда за политически диалог, който да отговори на легитимните стремежи на сирийския народ, допълни Фаузи.

Одобреният на 21 март от Съвета за сигурност на ООН план на Анан настоява за за ефективно спиране на всички форми на въоръжено насилие от всички страни под надзора на ООН, изтегляне на сирийските сили от градовете, своевременно предоставяне на хуманитарна помощ, освобождаване на произволно задържаните, свободно движение на журналистите в Сирия, свобода на събранията и право на мирни демонстрации.

В Дамаск в момента се намира работна група, изпратена от Кофи Анан, която обсъжда  със сирийските власти условията за примирие с въоръжената опозиция и механизмът за наблюдение на прекратяването на огъня.

Друга хуманитарна мисия, съставена от представители на Организацията за ислямско сътрудничество, проучва ситуацията в 15 града в Сирия, в които имаше вълнения, безредици и метежи. Експертите определят колко е необходимата хуманитарна помощ за населението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase