Снимка: БГНЕС

Сръбският президент Александър Вучич рано тази сутрин, заедно с патриарх Порфирий, посети храма "Св.Сава" в Белград, предаде БГНЕС.

Вучич изслуша изявлението на главата на Сръбската православна църква със свещ в ръка. В словото си Порфирий осъди "светът, който е забравил многократния геноцид срещу сръбския народ през 20-ти век". Според него "на всяко едно място, където живее сърбинът, днес е своебразна Голгота". Патриархът каза, че "днес сърбите издигат високо глас срещу несправедливостта и историческия ревизионизъм, при който сръбският народ - жертва на геноцид и етническо прочистване, ще бъде обвинен за извършване на геноцид".

На 23-ти този месец се очаква в ООН да бъде гласувана резолюция за геноцида в Сребреница. През юли 1995 г. в босненския анклав Сребреница сръбските сили, командвани от генерал Ратко Младич и Радован Караджич, избиха само за няколко дни над 9000 души. До днес са открити телата на над 8000 от тях. Те са погребани в местността Поточари край Сребреница.

След като изслуша словото на патриарха Вучич каза: "Много са силни тези, които са срещу нас, но Сърбия е най-святото, което имаме."

"Има много лъжи, но истината е само една и вечна. Нашият трикольор отново ще се вее в Ню Йорк... под него ще намерят място всички свободни държави в света", каза още той преди заминаването си за Ню Йорк.

В храма с него бе и президентът на Република Сръбска Милорад Додик.

Основните виновници за геноцида в Сребреница Ратко Младич и Радован Караджич бяха осъдени от Международния Трибунал за военни престъпления в Хага. В продължение на дълги години те се укриваха в Сърбия. България подкрепя гласуването на резолюцията.

В сръбската преса днес известни общественици се питат, "как е възможно в 21-ви век президент да отива на църква и да се моли преди важно международно събитие и дали Вучич не е преживял някакво религиозно пробуждане и откровение".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase