Снимка: Reuters
fallback

Човешка грешка на капитана е причина за корабокрушението на заседналия на скали италиански туристически кораб, заяви председателят на управителния съвет и изпълнителен директор на компанията Коста Крочиере.

"Компанията ще остане в тесен контакт с капитана и ще му осигури цялата нужна помощ, но трябва да признаем фактите и не можем да отречем, че става дума за човешка грешка", каза Пиер Луиджи Фоски на пресконференция в Генуа.

Той заяви, че корабът е покрил всички тестове за безопасност и технически тестове при оценката през 2011 г., а капитанът е извършил неразрешена маневра за промяна на зададения курс на кораба.

Oще по темата

От материалите по следствието става ясно, че капитанът не е подал сигнал за бедствие SOS веднага след удара в рифа, а също така е напуснал кораба, преди да приключи евакуацията.

Фоски каза още, че главната грижа на компанията са безопасността и благополучието на пътниците и екипажа, както и да се гарантира, че няма да има изтичане на гориво във водите около остров Джилио.

В петък вечерта корабът "Коста Конкордия" се удари в скали, заседна и се наклони в пристанищната зона на остров Джилио.

Последва паническа евакуация на намиращите се на борда 4200 пътници и екипаж.

Представители на бреговата охрана по-рано изразиха опасения, че корабът може да се подхлъзне по скалите, където в момента е заседнал.

Говорител на пожарната заяви, че спасителните операции са преустановени, след като корабът се е приплъзнал по скалите.

Ще следим стабилността на кораба и не знаем кога ще възобновим операциите, каза говорителят Лука Кари.

Междувременно италианският министър на околната среда Корадо Клини заяви по повод опасността от изтичане на гориво от катастрофиралия кораб "Коста Конкордия", че има много висок риск от екологична катастрофа за остров Джилио.

"Целта е да не допуснем това гориво да изтече от кораба. Работим по въпроса", подчерта министърът.

Корабът с тегло колкото 110 самолета Боинг е бил зареден с 2390 тона гориво и ако то се разлее, това ще предизвика тежко замърсяване на острова и ще навреди на екосистемата му години наред.

"Рискът за острова е много висок и е необходима спешна намеса. Намираме се в извънредна ситуация", подчерта Клини.

Джилио е част от архипелаг от седем острова, сред които и Елба. Той се намира в зона, известна с невероятната си природа в областта Тоскана. През лятото там отдъхват множество туристи.

"Всичко ще зависи от морските течения. Заплахата тегне със сигурност над острова, но може да надвисне и над останалите острови от архипелага и дори над крайбрежието. Всичко зависи от теченията в морето и от ситуацията там", заяви министърът.

"Резервоарите на кораба са пълни с дизелово гориво, което е плътно и тежко и може да се утаи върху морското дъно. Ако подобно нещо се случи, това ще бъде катастрофа", подчерта министърът.

Засега не е регистрирано изтичане на горивото от резервоарите на кораба, отбелязва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

МАЗУТаджия

преди 12 години

До номер 9 и 10:Ти ако наистина си морски,сериозно те съветвам да си смениш професията и да станеш ГОРСКИ:-))))))))))).Разбира се че флотския мазут е тежко гориво.В случая говорим за нефт No.6-така се нарича Heavy Fuel Oil(HFO).За различните марки мазут от тоя тип специфичното тегло варира от 0.969 до 0.980kg/m3.Получава се като най-тежката фракция при атмосферната(фракционна) дестилация на суровия петрол барабар с гудрон(битум) и асфалт.В самия мазут номер 6(т.е. флотския мазут) има голямо съдържание на тежки метали!Ето ти,*** малко данни:Желязо(Fe)-35.0 PPMMагнезий(Mg)-23.9 PPMВанадий(V)-42.0 PPMPPM e parts per million,т.е. части на милион.Разбра ли сега кухо главо що при разлив на мазут в морето става утаяване на същия по дъното след време..?

16

Анонимен

преди 12 години

РАЗБИРА се, че от компанията ще хвърлят вината на капитана. Да не са луди да си признаят, че те също имат вина?

15

moreplavatel

преди 12 години

Превода не е бил точен... не може кораб които е 93 тона е бил зареден с 2390 тона гориво...

fallback