Снимка: Pixabay

В САЩ е регистриран втори слузай на заразаване на човек с птичи грип от крава, съобщават световните агенции. Регистрираният случай е в щата Мичиган. В края на март вирусът на птичия грип бе засечен при млекодайни крави в САЩ. Сред птиците вирусът циркулира от години.

Въпреки регистрирането на нов случай, Американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията казаха, че рискът за хората остава нисък. Пред журналисти от ведомството са уточнили, че все още няма доказателства за предаване на заразата от човек на човек. От март месец, когато беше регистриран първия случай на заразяване на човек, до момента са тествани 40 души. Всички, които са били подложени на тест, са били свързани по някакъв начин с ферма за отглеждане на млекодайни крави, предаде БТА.

Първият потвърден случай на зараза на човек от крава в САЩ бе при служител във ферма в щата Тексас. Мичиган и Тексас са сред деветте американски щата, съобщили за птичи грип сред млекодайни крави. Според учените разпространението на вируса във фермите е по-високо. Управлението за контрол над хранителните продукти и лекарствата в САЩ откри частици от вируса H5N1 в около 20 на сто от пробите, взети от млечни продукти в САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase