Снимка: Reuters

Президентът на Русия Дмитрий Медведев заяви, че Русия е заинтересована от прекратяване на огъня в Либия и започване на преговори между политическите сили в страната, в която все още цари двувластие, предаде ИТАР-ТАСС.

„Въпреки успехите на въстаниците Кадафи и неговите поддръжници запазват определено влияние и определен военен потенциал. Бихме желали това да бъде прекратено колкото е възможно по-скоро“, каза Медведев.

Той допълни, че Русия очаква въстаниците и представителите на Кадафи да седнат на масата на преговорите и да достигнат споразумение за бъдещето на страната.
 
„Русия заема акуратна позиция по отношение на Либия, наблюдаваме развитието на събитията“, подчерта руският президент.

Още по темата

Президентът Медведев още през март заяви твърда позиция за Либия. Той неколкократно обясни защо Русия не е блокирала резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която позволи установяването на забранена за полети зона над Либия.

В началото на юли той заяви, че Русия и НАТО нямат разногласия за бъдещето на Либия, макар че преди това неведнъж обвини Алианса в превишаване на правомощията, предвидени от резолюцията на Съвета за сигурност.

През месец май Медведев пък заяви, че Русия няма да подкрепи резолюция за Сирия, след като резолюцията за Либия е нарушена от „действията на няколко държави“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase