Снимка: БГНЕС

Северна Корея отново изпрати балони, пълни с боклуци, към Южна Корея, съобщи южнокорейската армия.

"Северна Корея отново изстрелва (предполагаеми) балони, носещи боклуци, към Юга", се казва в изявление на Обединения комитет на началник-щабовете, който съветва обществеността да не ги докосва и да съобщава на властите за забелязани балони.

Няколко часа по-рано южнокорейската армия обяви, че е в повишена готовност за евентуално пристигане на такива балони, което прогнозира за 9 юни.

В същия ден властите в столицата Сеул и в провинция Кьонги предупредиха населението за подобна възможност.

На две вълни миналата седмица Северна Корея изпрати стотици аеростати, натоварени с чували с боклук, към южната си съседка - "искрени подаръци", за които твърдеше, че имат за цел да отвърнат на балоните, натоварени с пропаганда, изпратени към територията ѝ от южнокорейски активисти.

В неделя, 2 юни, Пхенян обяви, че ще прекрати тези действия.

Но няколко дни по-късно организация на южнокорейски активисти "Борци за свободна Северна Корея" заяви, че е изпратила десет балона с 200 000 листовки срещу севернокорейския лидер Ким Чен Ун и USB памети с южнокорейска K-pop музика в северната част на полуострова.

Друга група, съставена от севернокорейски дезертьори, заяви, че също е изпратила десет балона с 200 000 листовки срещу Пхенян, както и 100 радиоприемника и USB памети с реч на южнокорейския президент Юн Сук Йол.

Джанг Се-юл, лидер на тези дезертьори, увери АФП, че неговата организация няма да спре кампанията си, "независимо дали Ким Чен Ун отново ще изпрати балони с отпадъци или не".

Северна Корея обаче предупреди, че ще отговори с "отпадъчна хартия и боклук" в количества 100 пъти по-големи, ако бъдат изпратени южнокорейски листовки. | БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase